BIST 9.693
DOLAR 32,42
EURO 34,60
ALTIN 2.497,35
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de muhalefet boş durmuyor!

CHP'de Aralık ayında kurultay beklentisi parti içindeki muhalefeti hareketlendirdi. İşte parti içindeki hesaplar:

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Parti Meclisi'nin (PM) yenilenmesini öngören seçimli kurultay kararı vermesi, muhalif ekipleri harekete geçirdi. Eski Genel Başkan Deniz Baykal ve esik Genel Sekreter Önder Sav'ın ekipleri, yeni PM'de yer almak için kulis yapmaya başladı.

Tüzüğe göre PM, genel başkan dışında 80 üyeden oluşuyor. Kararlar salt çoğunlukla alınıyor. Bugün gazetesinin haberine göre Kılıçdaroğlu'na, PM'de "ana gövdenin" kendi ekibinden oluşması, ancak Baykal ve Sav cephesinden isimlerin de PM'de yer alması yönünde öneriler gittiği konuşuluyor.

Kılıçdaroğlu'nun ise, seçimler öncesi "birlik beraberlik" görüntüsüne önem verdiği, ancak PM'de önümüzdeki süreçte yeniden ayrışma yaşanmasını da istemediği belirtiliyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu'nun ekiplere kontenjan hakkı tanıyıp tanımayacağı merak konusu.

ÇARŞAF LİSTE ÖNERGESİ

Kılıçdaroğlu'nun PM'yi tamamen kendi isimlerinden oluşturarak bu ekipleri dışlaması durumunda ise, kurultayda "çarşaf liste" ile yönetimin belirlenmesi yönünde önerge verilebileceğine işaret ediliyor. CHP tüzüğü, yönetimin, blok ve çarşaf liste ile belirlenmesine olanak sağlıyor. Blok listede genel başkanın hazırladığı tek liste, delege oyuna sunuluyor. Blok liste yönteminde listeyi delmek organizasyon gerektiriyor. Aynı ismin çizilip aynı ismin yazılması gerekiyor.

LİSTE DELİNEBİLİR

Tüzük sosyal demokrat partilerin geleneğinde yer alan "çarşaf listeye" de olanak sağlıyor. Tüzüğe göre, kurultay gündeminde çalışma raporunun okunmasına ve görüşülmesine geçilmeden önce, delegelerin onda birinin imzasıyla önerge verilebiliyor. Önergenin kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile kabul edilmesi durumunda parti yönetimi çarşaf liste ile belirlenebiliyor. Çarşaf listede, tüm adaylar listede yer alıyor, en fazla alınan oy sırasına göre yönetim belirleniyor. Bu durumda, genel başkanın istediği isimler yerine kurultay iradesi listeyi belirliyor. Ekiplerin istediği isimler, delege güçlerine göre listeye girebiliyor.