BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.392,95
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de 'ilkler' kurultayı... Kılıçlar çekilecek!

CHP'nin ATO Kongre Salonu'nda yapılan 18. Olağanüstü Kurultayı, Kemal Kılıçdaroğlu için "ilkler kurultayı" da olacak.

Abone ol

CHP'de Genel Başkan seçimi için merakla beklenen 18. Kurultay başladı.

CHP'nin çok konuşulan 18. Kurultay'ında, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 2010 kurultayından sonra ilk kez “genel başkanlık yarışı”na karşısına bir rakiple giriyor. Eski genel başkan Deniz Baykal’ın, “kaset skandalı” nedeniyle istifa etmesi üzerine 22-23 Mayıs 2010’daki 33. Olağan Kurultayı’nda genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu, seçimli gittiği 3 seçimli kurultaya tek aday olarak girdi ve delegelerin ezici çoğunluğunun oyuyla genel başkan seçildi.

İNCE, KILIÇDAROĞLU'NU TOPA TUTMUŞTU

Sert çıkışlarıyla gündeme gelen CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Kurultay öncesi iddialı konuşmalarında Kılıçdaroğlu'nun zayıf muhalefetinden cesur olmadığına, solcuları sevmediğinden halkı tanımadığına kadar uzanan bir eleştiriyle topa tutmuştu.

3-4 MADDELİK TÜZÜK DEĞİŞİMİ

Kayıtlı 1216 delegenin, genel başkan ile 60 üyeli Parti Meclisi’ni belirlemek için sandığa gideceği Kurultay'da CHP'de yaşanan ilkler ve değişiklikler aday isimleriyle sınırlı değil. Kurultay’da ayrıca 3-4 maddelik tüzük değişikliği de yapılacak.

Adeta bir "Genel seçim" havasında geçecek olan Kurultay'da, 78 il başkanı, en az 115 dolayındaki milletvekilinin de aralarında bulunduğu 900 dolayında imzayla genel başkanlığa aday gösterilmesi planlanıyor.

İNCE'NİN HEDEFİ 700 OY

İlk kez genel başkanlığa aday olan Muharrem İnce açıklamalarında hedefini “700 oyla genel başkan seçilmek” olarak açıkladı.

PM'DE SÜRPRİZ İSİMLER

Genel seçimlerde CHP’nin en zayıf olduğu bölgeler olan Doğu ve Güneydoğu’da oyunu artırmak isteyen Kılıçdaroğlu, ağırlıklı olarak bölge illerinden olmak üzere 5 dolayındaki il başkanını ya da onların önereceği isimleri PM’ye alacağı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde sürpriz isim olarak ise 2002’de CHP’den milletvekili seçilen ancak seçimlerin iptal edilmesi üzerine milletvekilliği düşen Ekrem Bilek’e yer verebileceği belirtiliyor.

METİN ALTIOK'UN KIZI DA PM'YE ADAY OLDU

Öte yandan Sivas katliamında yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok da PM’ye aday oldu.

KILIÇDAROĞLU'NUN VEKİL LİSTESİ

Kılıçdaroğlu’nun listesinin vekil ağırlıklı olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun MYK üyelerinin önemli bir bölümünü de koruyacağı konuşulurken, kulislerde anahtar listesine girebileceği konuşulan bazı milletvekillerinin isimleri de şöyle: Müslim Sarı, Sakine Öz, Candan Yüceer, İdris Yıldız, Haydar Akar, Aytuğ Atıcı, Mustafa Balbay, Ömer Süha Aldan, Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, Aykan Erdemir, Sedef Küçük, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Mehmet Şeker, Sena Kaleli, Nurettin Demir.

"ANAHTAR LİSTE"

Tüzükteki “çarşaf liste” hükmünü işleteceğini ve kendisinin “blok liste istemediğini” açıklayan Kılıçdaroğlu, anahtar liste çıkaracak. Ancak Kılıçdaroğlu’nun listenin delinmesine karşı önlem olarak 60 kişilik PM listesi için 75 veya 80 isimden oluşan bir anahtar liste çıkararak, muhaliflerin de oy verebileceği isimlere yer verebileceği belirtiliyor.

CHP’de eski Milletvekili Kenan Sönmez’in öncülüğünü yaptığı ve PM üyeleri Ercan Karakaş ile Fikri Sağlar’ın da destek verdiği “sol kanat” üçüncü liste çıkaracak.

Parti içinde listeye girmek isteyen ancak herhangi bir kanada dahil olmayanların da grup anahtar liste çıkarması bekleniyor. Bu kapsamda eski genel başkan yardımcısı Gökhan Günaydın ile halen PM üyesi de olan Denizli milletvekili İlhan Cihaner ile Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, Kılıçdaroğlu’nun listesini delmeye çalışacak. Daha önce sol kanadın listesinde yer alacağı belirtilen ve yeniden aday olan Perihan Sarı ise sol kanattan desteğini çekti ve bağımsız olarak aday olma kararı aldı. Eski genel sekreter Adnan Keskin ise kendisinin ne İnce, ne de Kılıçdaroğlu için imza vermediğini ve vermeyeceğini belirtti.

YENİLİKÇİ KANAT

CHP içinde yenilikçi kanat ise çabasını İzmir milletvekili Rıza Türmen’in PM listesine girmesi için gösterecek.Kılıçdaroğlu’nun da listesine alabileceği konuşulan Türmen için yenilikçi milletvekilleri kulis yürütüyor. Türmen’i Kılıçdaroğlu’nun kendi anahtar listesine almaması halinde yenilikçi kanadın listeyi delmek için çalışacağına işaret ediliyor.

(Kaynak: Radikal, Cumhuriyet)