BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,80
ALTIN 2.395,22
HABER /  MEDYA

CHP'de derin İstanbul kavgası var!

Gazeteci Mahmut Övür, CHP'deki İstanbul kavgasını anlattı Sarıgül'ün adaylığını değerlendirdi.

Abone ol

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Mustafa Sarıgül'ün CHP hesabının yerel seçimlerle sınırlı olmadığını söyledi. Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir adaylığında, alacağı oy oranının CHP'deki geleceğiyle doğrudan ilişkili olduğunu anlatan Övür, İstanbul sermayesinin AK Parti ile yerel seçimler üzerinden hesaplaşma planları yaptığını iddia etti. Övür'e göre Sarıgül güçlü bir aktör; ancak kazanmak için yeterli bir isim değil!

Mahmut Övür, TGRT Haber'de usta gazeteci Hadi Özışık'ın gündemle ilgili sorularını cevapladı. Yerel seçimler üzerinden İstanbul değerlendirmesi yapan Özışık, Sarıgül'ün durumunu sordu.

Programda Mustafa Sarıgül'ün garantici bir isim olduğunu ve kazanamayacağı seçime girmeyecek bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Mahmut Övür, birilerinin İstanbul'daki seçimleri AK Parti ile hesaplaşma olarak gördüklerini ileri sürdü. Sarıgül'e İstanbul sermayesinin ve bazı merkez medyanın sonuna kadar destek verdiğini ifade eden Övür, aynı sermayenin Sarıgül üzerinden İstanbul'u kazanarak AK Parti ile hesaplaşmak istediklerini idda etti.

SARIGÜL'ÜN GENEL BAŞKANLIĞI

CHP'de Sarıgül isminin, diğer aday adaylarına göre çok daha önde olduğunu ifade eden Övür, parti içinde belirli kesimler arasında kavgalar çıkabileceğini söyledi. Övür programda şunları söyledi:

"Sarıgül siyasi aktör olarak, çok daha önde çıkıyor. CHP'de kavgalar çıkabilir, yeni gerilimler yaşanabilir; ancak buna rağmen yine de Sarıgül'ün İstanbul'a aday olacağını düşünüyorum. Gördüğüm kadarıyla, İstanbul'da CHP içinde bir ön seçim yapılabileceğini düşünmüyorum. CHP, İstanbul aday adaylarına bu noktada eşit davranmıyor, ilkesel olarak. Düşünebiliyor musunuz CHP'nin kendi milletvekili aday; ancak Sarıgül konusunda farklı bir tavır sergileniyor. Açıkçası bu parti anlamında ilkesel olarak hoş bir şey değil. 

"SARIGÜL İLE CHP İKTİDAR OLAMAZ"

CHP'nin İstanbul'da ilçe teşkilatları etkisiz hale getirilmiştir. Teşkilatlara bakarsanız açıkça çok umutsuzlar. 34 ilde milletvekili çıkaramayın, Diyarbakır gibi yerde binlerle ifade edilen oy alabilen bir partiden söz ediyoruz. Sarıgül bu anlamda bir hareket getirebilir; ancak Sarıgül ile bir iktidar gelebilir mi açıkça söylüyorum ki hayır. Umuttur; ancak iktidar getireceğini sanmıyorum. 

"BAYKAL HALA PARTİDE DURUYOR"

Yolsuzlukla ilgili tartışmalarla ilgili kararı CHP'liler kendileri verecektir. Deniz Baykal'ın genel başkanlığı döneminde, Sarıgül ile ilgili bir rapor hazırlanmıştır ve üç kişinin imzası vardır. Hem hırsızlıkla suçlayacağınız bir isim, partiye duracak hem de siz aynı partide yer alacaksınız. Bu Deniz Baykal ve CHP için derin bir paradokstur.

SARIGÜL'ÜN GENEL BAŞKANLIĞI...

Sarıgül eğer Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da aldığı yüzde 37'nin altına inerse tarihe karışacak bir aktör olur. Eğer bu oy oranının üzerinde alırsa o zaman devam edecektir. Öyle bir hava yaratıldı ki Sarıgül ile seçim kazanabileceğini düşünüyor. İstanbul'da eğer Kemal Bey'in oy oranını artırırsa ki üç beş puan başarıdır; ancak genel başkanlık için bu yeterli değildir. Eğer oy oranını artırır, kazanır ya da kazanabilecek bir oy oranını alırsa kesin genel başkandır

"İSTANBUL SERMAYESİ AK PARTİ'Yİ İSTEMİYOR"

İstanbul sermayesi, AK Parti iktidarından memnun değildir. Bunun bir yansıması olarak AK Parti'nin İstanbul'u kaybetmesini istiyorlar. Tek boyutlu olaya bakmayalım, AK Parti karşısında en yüksek oy oranını alacak isim şu an Sarıgül'dür. Sayın Kemal kılıçdaroğlu da bunun farkında. 

CHP'DE DERİN İSTANBUL KAVGASI

CHP'de iki aktör İstanbul üzerinden kavga etmektedir. Gürsel Tekin adaylıkla ilgili belirli bir pozisyon almaktadır. Tekin, burada bunu etkili bir gösteriye dönüştürürse yani Gürsel Tekin, Kadıköy'de müthiş bir kalabalığı toplayabilirse bu yarışın devam edeceğini düşünüyorum.

"KADİR TOPBAŞ EN AZ 5 PUAN FARK ATAR"

Kadir Bey'in Gezi perfonmansı ve iki dönem olması negatif yönüdür. Sarıgül bu açıdan biraz daha önde gibi görülüyor. Kadir Bey'in aynı zamanda çok fazla artısı var. Araştırmalara bakılırsa AK Parti'nin adayları arasındaki en güçlü isim olarak görülüyor. Bunların hepsini değiştirecek isim ise Erdoğan'dır. İstanbul gibi bir yerde Erdoğan faktörünü göz önüne almassanız yanılırsınız. 

Bu şartlarda bana kalırsa eğer Kadir Bey AK Parti'nin adayı olursa, en az 5 puan fark atacağını düşünüyorum.