BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,57
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de beklenen istifa geldi koltuğun yeni sahibi...

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, milletvekili adaylığı için görevinden istifa etti. Salıcı'nın yerine Murat Karayalçın geçeçek.

Abone ol

Haziran 2015'te yapılması planlanan Genel Seçimlerde aday olmak için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan izni alan Oğuz Kaan Salıcı görevinden istifa etti. 

Salıcı'nın yerine CHP İstanbul İl Başkanlığı görevine eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın geçecek. 

İstifasını yaptığı yazılı bir açıklamayla duyuran Salıcı, açıklamasında şunları dile getirdi.

"Cumhuriyet Halk Partisi’nde 15 Eylül 2011 tarihinde atamayla; 14 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen 34. İstanbul İl Kongresi’nde yapılan seçimle İstanbul İl Başkanı seçildim. İstanbul İl Başkanı olarak görevde bulunduğum yaklaşık 3,5 yıl içerisinde yol arkadaşlarımla birlikte iki önemli seçimi geride bıraktık. 30 Mart 2014’te gerçekleştirilen yerel seçimlerde İstanbul’da CHP’nin oyu, bir önceki seçimlere kıyasla 1 milyon arttı. İstanbul’daki CHPli belediyelerimizin sayısı da 30 Mart yerel seçimlerinde 14’e yükseldi. AKP’nin oy sayısındaki düşüşü ve partimizin oy sayısındaki artışı göz önünde bulundurduğumuzda gelecek dönemde bu anlamlı başarıların yerini somut siyasi zaferlere bırakacağına eminim.

CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu olarak yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de ortak adayımızın çalışmalarına İstanbul’un tüm ilçelerinde aktif ve etkin destek sağladık. İstanbul’da örgütümüzü CHP’nin başarısı dışında her türlü tartışmadan uzak tuttuk; üye sayımızı büyük oranda arttırdık. Göreve geldiğim günden bu yana birlik ve beraberlik içerisinde CHP’nin iktidarı için mücadele ettiğim yol arkadaşlarımla birlikte bugün itibariyle görevimizden ayrılıyoruz. Partimizin yaklaşan genel seçimler öncesi yayınladığı genelgeye göre milletvekili aday adayı olmak isteyen il ve ilçe yönetim kurulu üyelerinin 25 Aralık 2014 tarihine kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. CHP İstanbul İl Başkanı olarak bu genelgeye uygun olarak bundan sonra partimize TBMM’de hizmet etmek istediğim için şu anki görevimden istifa ettiğimi tüm kamuoyunun bilgisine sunarım. Partimizin bundan sonra bana vereceği her türlü görevi de başarıyla yerine getirmek için partimizin her kademesinde çalışmaya devam edeceğim. Büyük onur duyarak gerçekleştirdiğim İstanbul İl Başkanlığı görevi süresince bana her türlü desteği veren yol arkadaşlarıma ve tüm İstanbul İl Örgütü’ne teşekkür eder; İstanbul’un yeni İl Başkanı’na ve Yönetim Kurulu’na görevlerinde başarılar dilerim."

MURAT KARAYALÇIN KİMDİR?14387.jpg

Rize Çamlıhemşinli bir ailenin oğlu olarak Samsun'da dünyaya gelen Murat Karayalçın,[1] Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümünden 1968 yılında mezun oldu.

Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) uzman yardımcısı ve uzman olarak çalıştı, İngiltere'de kalkınma ekonomisi üzerine lisans derecesi aldı. 1978-1979 yıllarında Köy İşleri Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü. Batıkent Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği'nin (Kent-Koop) kurucuları arasında yer alan Karayalçın, Kent-Koop'ta sırasıyla mali sekreterlik, genel sekreterlik ve 1981'den 1991 yılına kadar da Genel Başkanlık görevlerini üstlendi. Karayalçın, 1986-1987 yılları arasında Uluslararası İskan Konseyi Yönetim Kurulu üyeliği, kurulduğu tarih olan 1988 yılından 1993 yılı Eylül ayına kadar olan Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Genel Başkanlığı görevlerini sürdürdü. Ankara şehir yerleşiminin rahatlamasını sağlamak amacıyla öncülüğünü yaptığı uydukent projesi "Batıkent" olarak hayata geçti. 1986 yılında İngiltere'de Dünya Konut Yılı Ödülü'nü alan Karayalçın, aynı yıl Nokta Dergisi tarafından yılın işadamı seçildi. 1987 ve 1991 yıllarında Türkiye'nin dış tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) Ödülüne, 1993 yılında da Fransız Hükümeti tarafından Légion d'honneur nişanına layık görüldü.

Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki öğrencilik yıllarında sağ öğrencilerin kurduğu Hür Düşünce Kulübü'nde yer almış olan Karayalçın,[2] 26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den (SHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Bu görevini SHP'nin 11 Eylül 1993'te yapılan 4. Olağan Kurultayında Genel Başkanlığa seçilmesine kadar sürdürdü. Genel başkanlığa seçilmesiyle, DYP-SHP Koalisyon hükümeti'nde Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakanı (1994-1995) olarak görev yaptı. Şubat 1995'te SHP'nin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile birleşmesinden sonra genel başkanlıktan ayrıldı. 9-10 Eylül 1995 tarihlerinde yapılan CHP 27. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa adaylığını koydu, ancak Deniz Baykal'a karşı yenildi. 1995 genel seçimlerinde CHP listesinden Samsun Milletvekili seçildi.