BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de 'Alevilik' tartışması büyüyor

CHP'de mezhepsel ve etnik ayrımcılık suçlamalarına ilişkin suçlamaları değerlendiren Erdoğan Toprak sert konuştu

Abone ol

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yaptığı son revizyonda partinin 3 numaralı koltuğuna oturan Erdoğan Toprak, "mezhepsel ve etnik ayrımcılık" suçlamalarına cevap verdi. Toprak, "Bunu söyleyenler parti içinde ikbal sıkıntısı çekiyor. Bu, inanç üzerinden siyasî rant elde edenlerin ayıbı" dedi.

Zaman gazetesinden Hüseyin Keleş'in haberine göre parti yönetimindeki son revizyonun ardından CHP'de başlayan 'mezhepsel ve etnik ayrımcılık' tartışması büyüdü. Son değişiklikle idarî ve malî işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini üstlenen Erdoğan Toprak, parti içinden yükselen eleştirilere cevap verdi. İddiaların doğru olmadığını kaydeden Toprak, "Mezhepsel ayrım yapıldığını söyleyenler parti içinde ikbal sıkıntısı çekiyor. Bu, inanç üzerinden siyasî rant elde edenlerin ayıbı." dedi.

İddiaların CHP'yi yıpratmak için ortaya atıldığını savunan Toprak, Anadolu'nun her kesiminin kucaklanması gerektiğinin altını çizdi. Bu tip söylemlerin ülkeyi bölünmeye bile götüreceğini vurguladı. Toprak, Kendisine yönelik nitelendirmelere de tepki gösterdi:

"Benim bir duruşum, inanç duruşum ve bakış açım var. Bunu siyasette kullanmadım. Ben mozaiğin parçasıyım. Niteliğimi yargılamak başkasına düşmez. Ben Türkiye'nin gerçeğiyim. Yaradan'a inanan biriyim."

ŞAHİN MENGÜ DE ELEŞTİRMİŞTİ

'Mezhepsel ayrımcılık' tartışması CHP'de 12 Haziran seçimlerinden önce de gündeme gelmişti. Ön seçimde listeye giremeyen eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü, "Her yerde Alevi adaylar öne çıkarıldı, CHP mezhep partisine dönüştü. Parti, mezhep partisi haline getirildi. Manisa'da birinci sıradaki aday dışında dokuz tane Alevi aday var. Manisa'da 60-70 bin Alevi seçmen var, 850-900 bin Sünni seçmen var. CHP mezhep partisi değildir." tepkisini göstermişti.

ESFENDER KORKMAZ'IN KORKTUĞU BAŞINA GELDİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) yaptığı değişiklikle partinin ikinci koltuğu olan örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına Nihat Matkap'ı, 3 No'lu koltuğu idarî ve malî işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine de Erdoğan Toprak'ı getirdi. Parti sözcülüğünü ise 27 Nisan bildirisine destek veren ve Abdullah Gül'ün Köşk'e çıkmasını engellemek için tertip edilen Cumhuriyet mitinglerinin 'hırçın hatibi' Birgül Ayman Güler'e verdi. Kılıçdaroğlu'nun bu tercihleri parti içinde eleştiri konusu oldu.

Eski İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Esfender Korkmaz, bu tablonun CHP'de mezhepçilik ve etnik ayrımcılık yapıldığını kanıtladığını öne sürdü. Milletvekili iken yönetime 'mezhepçilik ve etnik ayrımcılık yapılmaması' yönünde uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Korkmaz, "Demek ki ben uyarımda haklıymışım. Bazı sezgilerim olmuştu. Ama bugün geldiğimiz noktada maalesef yapıldığını gördük. İkinci adamı Nihat Matkap, üçüncü gelen Erdoğan Toprak Alevi. Bu tabii göze batar. Bu arkadaşların hepsi iyi insanlar ama kamuoyu bunu böyle algılamaz. Kılıçdaroğlu çok yanlış yapmıştır." tepkisini gösterdi.

Eski CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise "Etnik köken eleştirisinin haklılık payı olduğunu görmemek için kör olmak lazım." ifadelerini kullandı.