BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.507,55
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de 3.5 milyonluk tartışma

MYK'nın yasal dayanağı olmadığı için görevden alma ve atamaların tartışma konusu olduğu partide şimdi de 3.5 milyonluk harcama mercek altında.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tüzük değişikliğine yönelik son yazısıyla ikiye bölünen CHP’de tartışmalar büyüyor. MYK “yok hükmünde” olduğu için görevden alma ve yeni atamaların geçersiz olduğu iddia edilen CHP’de bu kez de harcanan paralar tartışma konusu oldu.

İddialara göre mevcut CHP MYK sadece referandum sürecinde yaklaşık 3.5 milyon lira harcama yaptı. Eğer Kurultay ile bir aklama olmazsa bu harcamalara imza atan yöneticiler hukuki sorunlar yaşayabilir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazısı sonrası Kurultay’ın şart olduğunu ileri süren milletvekillerinden biri olan Atilla Kart dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmeyi İnternethaber’e anlatan Kart, Kılıçdaroğlu’na yaptığı uyarıları şöyle sıraladı:

“Yargıtay Başsavcılığı’nın yazısında genel başkanlık seçimi sonrası yapılan seçimlerin sakatlanmış olduğu görüşü net olarak ifade ediliyor. Seçimler sakatlandığı için bunu Parti Meclisi düzeltemez. Ancak en üst organ olan kurultay düzeltir. MYK’nın yasal dayanağı olmadığı açık. Kurultay yapılmazsa MYK’nın 5 aydır tesis ettiği işlemler görevden almalar, atamalar, kullanılan paralar, referandum harcamaları açısından bir sorun yaşanır. Bunların tamamı hukuki sonuçlar doğurabilir. MYK’nın bu kararları ancak Kurultay’da ibra (aklama) ile giderilebilir. Tabi amaca uygun harcandığı tespiti yapıldıktan sonra bundan kurtulabilirler, yoksa hukuki başka süreçler yaşanır.”

Kart’ın anlatımına göre CHP lideri Kılıçdaroğlu bu uyarıları dikkatle dinledi hatta bazı noktalara da hak verdi. Ancak sonuç olarak kesin bir değerlendirme yapmadı.

KART'TAN ÖNDER SAV'A AĞIR GÖNDERME

CHP’de yaşanan tüzük sorununun Anayasa Mahkemesi’ne gitmeden çözülmesi için bu uyarıları yaptığını anlatan Kart bir noktanın daha altını çizdi. O da sorunun Parti Meclisi toplantısında yeni yönetimi belirleyerek çözüleceğini düşünen yöneticilerle ilgili.

Kart, “Parti Meclisi ile sorunu çözeceklerini söyleyenler o hukuk ihlalini yapanlar değil mi?” diye sordu.

"O hukuk ihlalini yapanlar şimdi de yine kendi kişisel durumlarını kurtarmak için yanlış yapıyorlar” yorumunda bulunan Kart, Kurultay’ın iradesinden korkulmamasını istedi.