BIST 10.471
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.435,66
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP sosyal demokrasiyi öğrenecek!

Türkiye'de sosyal demokrasinin ruhunun yeterince anlaşılamadığı tespitinde bulunan CHP bu konuda yazılmış kaynak niteliğindeki 10 kitabı Türkçe'ye çeviriyor

Abone ol

Türkiye'de sosyal demokrasinin ruhunun yeterince anlaşılamadığı tespitinde bulunan CHP bu konuda yazılmış kaynak niteliğindeki 10 kitabı Türkçe'ye çeviriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata yönetimindeki Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'nun (BYKP) raporu doğrultusunda 'sosyal demokrasi' konulu 10 kitabın tercüme edilerek basılması kararlaştırıldı.

Akşam gazetesinin haberine göre Ayata, 'Sadece parti zeminini değil, entelektüel zemini de önemsiyorum. Sadece 20 yüzyıl değil, güncel çalışmaları da çevireceğiz. Sadece gelişmiş ülkelerle sosyal demokrat iktidar ilişkisini değil, Türkiye gibi ülkelerle sosyal demokrat iktidar ilişkisini de sorguluyoruz' dedi.

RUHU ANLAŞILAMADI

Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan son Parti Meclisi'ne sunulan BYKP bilgilendirme raporunda, Türkiye'de sosyal demokrasinin sol kamuoyunca ve parti unsurlarınca yeterince bilinmediği belirtilerek şu tespitler yapılıyor:

'Türkiye'de sosyal demokrat partilerin eksikliğini en çok hissettikleri konulardan biri akademik eser ve tartışmaların siyasal kültürümüze yeterince mal edilememiş olmasıdır... Ne yazık ki, bu yüzden ne sosyal demokrasi tarihi, ne de sosyal demokrasinin ruhu yeterince hak ettiği derinlikte anlaşılamamıştır. Sosyal demokrat ideolojinin daha iyi anlaşılabilmesi ve özümsenmesi, diğer yandan da parti organlarınca birer eğitim enstrümanı olarak kullanılarak ulusal ve yerel deneyimle harmanlanması mümkün olabilecektir.'

SOSYAL DEMOKRATLIK YOLUNDAYIZ

Kılıçdaroğlu, 2011'i değerlendirme toplantısında ''CHP'nin gerçek bir sosyal demokrat parti olma yolunda ilerlediğini, sosyal demokrat olmanın birinci yolunun da parti içi demokrasiyi sağlamadan geçtiğini'' ifade etmişti. Kılıçdaroğlu ''CHP, zaten sosyal demokrat değil mi?'' sorusuna ise 'Sosyal demokrat, ancak sosyal demokrasinin de kendisini yenilemesi gerekir' demişti.

10 KİTAP ÇEVRİLECEK

Çalışma kapsamında ilk aşamada Sheri Berman'ın 'Sosyal Demokrasi ve Avrupa 20. yüzyılın İnşası', Adam Przeworski'nin 'Kapitalizm ve Sosyal Demokrasi', Richard Sandbrook'un 'Küresel Periferide Sosyal Demokrasi' ve Wolfgang Merkel'in 'İktidardaki Sosyal Demokrasinin Reform Kapasitesi' adlı kitaplarının çevirileri tamamlandı ve yakında basılacak. Sosyal demokrasi alanında çevirisi yapılacak kitap sayısı toplamda on olacak.