BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,11
ALTIN 2.472,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP seçime giremeyecek mi?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'tüzük değişikliğini uygulayın' uyarısı CHP'de tartışmalara yol açtı.

Abone ol

Deniz Baykal'a yakın isimler tüzük kurultayının yapılması gerektiğini aksi halde seçimlere katılamama riskinin bile olduğunu savunuyor. Kılıçdaroğlu ve yönetimdeki birçok isim, PM içinden seçilecek yeni MYK ile sorunun aşılacağı görüşünde.

Yargıtay’dan gelen yazıda yer alan “yapılan bu tüzük değişikliklerine ilişkin hükümlerin Kurultay’da seçilecek organların seçimine doğrudan bir etkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır” ifadesini yönetim, “tüzük kurultayının” olmaması için yeterli buldu.

KILIÇDAROĞLU: KURULTAYA GEREK YOK

Konuyla ilgili Vatan yazarı Aydın Ayaydın'ın sorusunu yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na göre paniğe gerek yok. Kılıçdaroğlu kurultaya neden gerek olmadığını anlattı:

"Başsavcının gönderdiği yazıya göre yeniden bir kurultay toplamamıza gerek yok. Kurultayda seçilen PM geçerli. Ben PM içinden yeni tüzüğe göre, yeni MYK’yı oluşturacağım. MYK’ya istediğim sayıda Genel Başkan Yardımcısı seçebilirim. 13’le sınırlı değilim. Bunu azaltıp ya da artırabilirim. Bu tüzüğe göre benim uhdemde."

Parti Meclisi toplanıyor

CHP Parti Meclisi yeni MYK'yı belirlemek üzere 3 Kasım'da toplanacak. Yeni tüzüğe göre, genel başkan yardımcılarının görev alanları net olacak. Görev alanlarıyla ilgili hareket serbestileri daha fazla olacak. Gerekirse danışman çalıştırma gibi yetkileri de olacak. Yeni tüzükle birlikte genel başkanın pozisyonu daha güçlenirken, genel sekreterin görev ve yetkileri daha sınırlı olacak.

"CHP SEÇİME GİREMEYEBİLİR"

Ancak Baykal'ın en yakınındaki isim Yılmaz Ateş ise CHP'nin seçime bile giremeyeceği ithimali olduğunu iddia etti. Cihan Haber Ajansı'na konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ateş, şunları söyledi: "Bu yanlışlıklar ortadayken eğer o yanlış ortadan kaldırılmazsa Anayasa Mahkemesi’nin ne karar vereceği bilinmez. Seçime bile giremeyebiliriz. Yani CHP’nin seçime katılmama gibi bir riski var. Yine YSK’nın ne karar alacağı belli değil. Çünkü yetkisiz bir kurul bu kararı verdi. 5 aydır Siyasi Partiler Yasası’na aykırı, tüzüğe aykırı bir uygulama yapıldı. Parti uygulamaya göre yönetilmektedir. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasından sonra parti merkezi de bu noktaya geldi. Ama şimdi 5 aydır bu uygulama hangi organın kararı ile yapıldı ise yine bu organın kararı ile ancak ortadan kalkabilir. Bizim kurultay en üst makamdır. O nedenle sayın genel başkanın da parti yönetiminin de kararı kurultayın karının üzerinde değildir."

NEDEN BÖYLE OLDU?

CHP iki yıl önce yaptığı kurultayla tüzüğünü değiştirmiş, güçlü genel sekreterlik modelinden vazgeçerek, yönetimin Genel Başkan’ın Parti Meclisi içinden atayacağı 13 genel başkan yardımcısı ve bir genel sekreter tarafından oluşmasını öngörmüştü. Ve bu tüzük 22 Mayıs kongresinden itibaren uygulamaya girecekti. Ama Önder Sav kurultayda verdirdiği bir önerge ile değişikliği iptal ettirmişti. Baykal ekibi konuyu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal ettirince Yargıtay Başsavcılığı, yönetime uyarı yazısı yollamıştı.