BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  MEDYA

CHP mitingine şok benzetme

CHP'nin seçim startını verdiği Kartal'daki "Milletçe Alkışlıyoruz" mitinginde CHP adayları tanıtılmadı. CHP'nin seçim stratejisinden ipuçları veren mitingi Ruşen Çakır yazdı.

Abone ol

CHP'nin Kartal'da düzenlediği "Milletçe Alkışlıyoruz" mitingini değerlendiren Ruşen Çakır, CHP mitinginin bir "Seçim mitingi"nden çok reklam lansmanı olarak kaldığını söyledi.

İstanbul Kartal'da Bülent Ecevit’in CHP Genel Başkanı iken, 11 Nisan 1977 günü miting düzenlemesinden 38 yıl sonra Kemal Kılıçdaroğlu'nun miting yaptığını hatırlatan Çakır, Kartal mitinginin CHP'nin seçim startı olarak algılandığını belirtti. 

REKLAM KAMPANYASI LANSMANI

Çakır "Seçim mitingi" havasında geçmediğini savunduğu miting için "Daha çok Ali Taran’ın hazırladığı reklam kampanyasının lansmanı gibiydi. Örneğin milletvekili adayları tanıtılmadı, Kılıçdaroğlu’ndan başka kimse konuşmadı ve sonuçta miting kısa süre içinde bitti"diye yazdı.

İstanbul'da güzel bir hava olduğu için Kartal Meydanı'ında hiç de az olmayan bir kalabalık toplandığını da belirten Çakır'ın CHP mitingi ile ilgili tespitleri şöyle: 

"Kılıçdaroğlu’nu dinlemeye gelenler arasında gençlerin sayısı nispeten azdı. Bu durumu milletvekili adaylarında gençlerin oranının düşüklüğüyle açıklamaya çalışanlar var. Buna karşılık tam tersi de düşünülebilir, parti faaliyetlerinde gençlerin katılımı az olduğu için genç aday sayısının az olduğu söylenebilir.

CHP'Yİ ESAS SIRTLAYAN KADINLAR 

Çoğunluğu oluşturan orta yaş ve üstü partililer arasındaysa kadınlar özellikle dikkat çekiyordu. Öyle ki CHP’yi esas sırtlayanların kadınlar olduğu bile söylenebilir. Ne var ki miting sırasında protokole ayrılan kürsünün arka bölümünde tabii ki erkekler bariz olarak çok daha kalabalıktı"

CHP EKONOMİK KONULARI ÖNE ÇIKARACAK 

CHP'nin kampanyasını tek başına Kılıçdaroğlu'nun yürüteceğinin görüldüğünü belirten Çakır, CHP'nin bu seçimlerde ideolojik-politik konuları olabildiğince geri plana itip ekonomik konuları öne çıkaracağını belirterek, "İşsizlere, esnafa, emeklilere, toplumun yoksul ve yoksun kesimlerine özel olarak sesleneceğini düşünebiliriz. Kaba hesapla ülkenin üçte ikisinin “sağ”a yakın olduğu varsayılan Türkiye’de bu akılcı bir yaklaşım olabilir" diye yazdı

"MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ"

Reklamcı Ali Taran'ın hazırladığın "Milletçe Alkışlıyoruz" sloganını da irdeleyen Çakır, şunları yazdı:

"CHP kendisini solda tanımladığı yıllardan itibaren “halk” kavramını sahiplenip “millet”i büyük ölçüde sağ partilere bırakmıştı. Millet denmesi gereken yerlerde de “ulus” sözcüğü tercih edilirdi. Artık bu tür rezervlerin terk edilmekte olduğunu görüyoruz.

CHP ideolojik alandan uzaklaşıp ekonomik sorunlara öncelik verince iktidar partisi yetkilileri, verilen ekonomik vaatlerin hangi imkânlarla, nasıl yerine getirilebileceğini sorguluyorlar. Kılıçdaroğlu’nun bu tür sıkıştırmalar konusunda özel olarak hazırlandığı anlaşılıyor. “Her kuruşun hesabını bilirim. Para nasıl toplanır, nasıl harcanır bu ülkede 10 kişi biliyorsa o 10 kişiden biri benim” sözlerini bu türden itirazlara cevap olarak görebiliriz.