BIST 10.169
DOLAR 32,30
EURO 35,01
ALTIN 2.454,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

CHP Mardin'e çıkarma yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi 1989 yılında hazırladığı 'Kürt Raporu'nu güncellemek için doğu illerinde çalışma başlattı.

Abone ol

Aralarında genel başkan yardımcılarının da bulunduğu 7 kişilik heyet Mardin'de bir dizi incelemelerde bulundu.

Heyet ilk olarak CHP Mardin İl Başkanlığı binasında toplandı. Toplantıdan sonra heyet Büyük Otel'de sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) bir araya geldi.

Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "CHP üzerine düşen sosyal demokrat çözüm önerilerini bölge halkı ile tartışarak onların önerilerini dinleyerek ve onların zaman içerisinde CHP'nin bölgede zayıflamasından dolayı uzak kalmasından dolayı gelecek eleştirileri alarak mutlaka bu dönemi aşmak zorundayız.

Bu topraklarda beraber yaşadık beraber yaşayacağız. Hiç kimsenin öteki beriki kapının dışındaki şeklinde tarif edilmesine adlandırılmasına hiçbirimiz müsaade etmeyeceğiz. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu bölgenin sorunları bu bölgenin tek sorunu değil, tüm Türkiye'nin sorunudur.

Buradaki her olay, her gelişme mutlaka Türkiye'nin bütünlüğünü ilgilendiren bir konudur. 1989 yılında o zamanki SHP biliyorsunuz doğu ve
güneydoğu sorunları ile ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlamıştı. Gerçekten o tarihteki gelişmelere bakarsanız, bugün o tarihe geri dönüp baktığınızda Türkiye gerçekleri içerisinde siyaseten söylenmesi çok zor ama birtakım incelemelerin var olduğunu göreceksiniz.

1989 yılından 2010 yılına geldik ve aradan 21 yıl geçti. Konjonktür değişti. O raporun hazırlanış tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) vardı. Bölgede çok farklı koşullar vardı, çok daha farklı ilişkiler sürüyordu. 2010 yılına geldiğimizde konjonktür de değişti, birçok uygulamalar devreye girdi. Nüfus yapıları değişti. Kentsel dengeler değişti ve siyaset daha farklı algılanmaya başlandı" dedi.


CHP heyeti olarak bölgenin sıkıntılarını dinlemek için geldiklerini belirten Koç, "Sayın il başkanımız da belirttiler. Ankara'da bütün bu verilerimizi akademisyenlerin de katkısıyla ve 89'dan 2011'e geldiğimizde ve bu sorunun söylediğim temel bakış çerçevesinde neresinde ne yapabiliriz? CHP olarak bir toplumsal uzlaşma toplumsal uzlaşma dediğim zaman Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerini de hatırlatmak istiyorum.

Tüm aktörlerin katıldığı ortak çözüm arayışı bir tek siyasi partinin tekelinde olmayan tüm siyasi partilerin katılacağı üniversitelerin katılacağı Türkiye'nin tüm yaşayan organlarının katılacağı bir ulusal uzlaşma sürecinde bu sorunu ele almak zorundayız. Siyaset rekabet alanıdır bunu anlıyorum ama bazı konular siyasette rekabet dışı tutulmaktadır" şeklinde konuştu.

GAP'ın ucundaki Gaziantep, Kilis ve Adıyaman bölgesini dolaşacaklarını ifade eden Koç, "Bu bölgeleri üç-dört ay içerisinde 3-4 günlük sürelerle gezeceğiz.

Ondan sonra bir durum değerlendirmesi yapabilecek bilgilere eriştirdikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2010-2011 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu sorunlarıyla ilgili düşüncelerini tekrar somutlaştırarak raporu gündeme getireceğiz" diye konuştu.
CHP heyeti daha sonra STK'larla basına kapalı toplantıya geçti.