BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

CHP iki yılda emlak zengini oldu

Türkiye ekonomisinin kötüye gittiğini savunan CHP, yeni genel merkez binasının inşaatını 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamladı ve 64 teşkilatına yeni bina aldı!

Abone ol

Ankara Söğütözü’ndeki bina 20 katlı ve 20 milyon YTL’ye mal oldu. CHP, aynı süre içinde 64 örgütüne de gayrimenkul satın aldı. Parti Genel Saymanı Mahmut Yıldız, Hazine’den aldıkları parayı çok cimri kullandıkları için hem partinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini hem de 2 yılda 20 milyon YTL’lik bina yapabildiklerini söyledi. Yıldız, İş Bankası’ndan tek kuruş para almadıklarını da savundu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a dayandırılan; ancak kendisinin yalanladığı ‘Hesaplarında 150 milyon YTL var’ iddiaları üzerine önceki gün açıklama yapan CHP yönetimi, söz konusu paranın sadece 25 milyon YTL olduğunu belirtti. 2 yılda Ankara’nın en modern binalarından birini yapan parti, aynı sürede 30 il ve 34 ilçe başkanlığına gayrimenkul aldı. Mahmut Yıldız, Zaman’a yaptığı açıklamada, yeni genel merkezin yapımında kimseden tek kuruş bağış almadıklarını belirtti. 2000 yılından bu yana yürüttüğü saymanlık görevi süresince, hiç kimseden herhangi bir konuda yardım almadıklarını da savunan Yıldız, parti gelirlerinin sadece Hazine yardımından oluştuğunu ifade etti. Kamuoyunda CHP’nin İş Bankası’nın kârından pay aldığı yönündeki düşüncenin doğru olmadığını vurgulayan Yıldız, “İş Bankası’ndan bize herhangi bir para gelmiyor. Atatürk’ün vasiyeti üzerine kurumlara kâr dağıtılması söz konusu olduğu zaman bunu Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumu’na (TTK) veriyoruz. CHP, İş Bankası’ndaki olumsuzluklardan nasibini alır; ama nimetlerinden almaz.” dedi. Yıldız, sadece Hazine’den aldıkları parayla bu kadar işi yapabilmelerini ise şöyle açıkladı: “Biz parayı çok cimri kullanıyoruz. Para kontrollü kullanıldığı zaman bunlar yapılır.”

CHP, müzede sergilenecek

CHP’nin yaptırdığı yeni genel merkez binası, ‘akıllı bina’ olarak tanımlanan ve teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılan bir yapı. 3 bodrum ve 17 normal olmak üzere toplam 20 katlı bina, 8 bin 700 metrekarelik arsa üzerine kuruldu. 600 kişilik konferans salonu, 6 toplantı salonu, protokol salonu, 200 kişilik cafe, 120 kişilik yemek salonu, 330 araç ve 10 otobüs kapasiteli otoparkın da bulunduğu binada CHP tarihinin sergileneceği bir de müze yer alıyor. Binanın 12. katında Genel Başkan Deniz Baykal, 11. katında genel başkan yardımcıları, 10. katta genel sekreter ve yardımcılarının makam odaları bulunuyor. Baykal’ın makam odasının bulunduğu katta, dışarı doğru oval şekil verilmiş toplantı salonu bölümü de dikkat çekiyor. CHP Genel Saymanı Yıldız, kış şartları nedeniyle binanın beklenenden daha geç faaliyete geçeceğini söyledi. Resmî açılışı 19 Mayıs 2006 tarihinde yapmayı planladıklarını belirten Yıldız, bir sonraki dönem ‘iktidar olacakları için’ binayı rahatlıkla doldurabileceklerini ileri sürdü. Toplam 204 gayrimenkulü olan parti, 66 il ve 138 ilçede kendi binasında faaliyet gösteriyor.

CHP’nin verilerine göre, son 2 yılda üyelerden toplam 33 bin YTL aidat alınırken, 2 bin 400 YTL bağış toplandı. Aynı sürede banka mevduatlarından 11 milyon 467 bin YTL kazanç elde edildi, Hazine’den ise 47 milyon 614 YTL alındı. 2004 başındaki yerel seçimlerde adaylardan 6 milyon 809 YTL aidat geliri elde edildi. 2 yıllık süreçte, elde edilen 66 milyon YTL’lik gelirin 4 milyon YTL’si personel için harcanırken, 3,5 milyon YTL yönetim gideri, 11,2 milyon YTL de seçim gideri oldu. Bu sürede 64 gayrimenkulün alımı ve tüm örgütlerin ihtiyaçları için 20 milyon YTL aktarıldı. 2005 Ekim verilerine göre partinin 46,2 milyon YTL’si var. Buna 2006 için alınan 22 milyon 666 bin YTL’lik Hazine yardımı dahil değil.

Haber : Habip GÜLER
Kaynak :