BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

CHP, HDP ve MHP'nin koalisyon kararı ne?

2015 genel seçim sonuçlarına göre koalisyon mümkün mü? Siyasi parti liderlerinin açıklamaları nasıl oldu? MHP, Chp ve HDP'nin AK parti ile koalisyon kararı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçim sonuçlarıyla Türkiye 8 Haziran sabahına koalisyonla seçeneğiyle uyandı. Peki bu mümkün mü?

AK Parti yüzde 40.86, CHP yüzde 24.96, MHP yüzde 16.29, HDP yüzde 13.12 oy oranına ulaştı. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekili çıkarıyor.

HDP VE MHP AK PARTİ'YE KAPIYI KAPATTI

Dün akşam itibariyle yaplan ilk açıklamalara bakıldığında MHP ve HDP AK Parti ile koalisyon yapmayacak. Dolayısıyla CHP-MHP-HDP koalisyonu rafa kalktı. CHP ve AK Parti koalisyon pazarlıklarına açık kapı bıraktı. CHP şu ana kadar 'AK Parti'yle katiyen olmaz' demedi.

BAHÇELİ "HAYALİ BİLE MÜMKÜN DEĞİL" DEMİŞTİ

CHP ve MHP'nin kuracağı koalisyona HDP'nin dışarıdan vereceği destekle kurulacak azınlık hükümeti de ihtimaller arasında. Bu durumda Bahçeli'nin ikna edilmesi gündemde. Ancak Bahçeli HDP ile yanyana gelmeyeceğini dün akşamki açıklamasında yineledi.Koalisyon olasılıklarına karşı Devlet Bahçeli, “Bunu dillendirenlerin doktora görünmesi lazım” değerlendirmesini yaparken, HDP’nin de içinde olduğu bir koalisyonunun “hayalinin bile mümkün olmadığını” belirtmişti.

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU OLUR MU?

Bu durumda ya Almanya'daki gibi merkez sağ ve sol partilerin biraraya geldiği büyük koalisyon örneği gibiAK Parti-CHP koalisyonu olabilir. Bu ihtimal de devre dışı kalırsa ufukta erken seçim var. İşte liderlerin ve parti sözcülerinin kolisyon açıklaması:

İL İL SON SEÇİM SONUÇLARI - HARİTALI TIKLAYIN

AHMET DAVUTOĞLU: HER TÜRLÜ DÜŞÜNCEYE AÇIĞIZ

Her partinin çatışmacı bir anlayış yerine en iyi düşündüğü formülleri masaya koyması gerekir. Biz, her türlü düşünceye açığız, her türlü fikri konuşmaya açığız ama bir şeye kapalıyız, artık Türkiye’de bir daha darbe ve vesayet kültürü asla olmayacak. Hiçbir güç milli iradenin üstünde egemenlik kurumayacak, hiçbir lobi, çevre Türkiye’nin kaderini belirlemeye kalkamayacak. Bunun için herkesin kendisini, partisini, ülkesiyle ile ilgili gelecek düşüncelerini ortaya koymasının vaktidir. AK Parti, 12 yıllık iktidarı döneminde bütün bunları icraatıyla ortaya koydu. Bundan sonra da her şekliyle bilinsin ki her haliyle bilinsin ki AK Parti millet için en doğru olanı yapmaya kararlıdır, bu kararlılığı ebediyen sürecektir."

AK Parti seçim hükümeti olur mu?

AK Parti, 2011 seçimine oranla milletvekili sayısı düşse de Meclis’te yine de en çok sandalye sayısına sahip olacağı için, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, doğal olarak hükümeti kurma görevini, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na vermesi bekleniyor.

Bu durumda hükümeti kurma görevini alan Davutoğlu, Meclis’te dışarıdan destek arayabilir.

Başka bir partinin destek vermesi durumunda, AK Parti azınlık hükümeti olarak göreve başlar, erken seçim kararı alarak ülkeyi seçime götürür. Yani Davutoğlu'nun başkanlığındaki 63. hükümet seçime kadar görev yapar.

Erken seçim 45 günde yapılabilir

Seçimin tekrarlanması için 90 güne ihtiyaç var. Ancak geçmiş deneyimler göz önüne alındığında bir erken seçim 60 günde yapılabiliyor. Geçmişte 45 günde bile seçim yapılabildi.

DEVLET BAHÇELİ: 258+79 YA DA 258+132+79

"Bunları şu an gayriresmi rakamlarla ifade edersek, söz gelimi AKP artı HDP koalisyonu, 258 artı 79, toplam 337 milletvekiline dayalı güvenoyu alabilecek, anayasa üzerinde değişiklik yapabilecek bir koalisyon modeli olarak ortaya konulabilir. Bunun oransal olarak temsili yüzde 53,9'dur. İkinci modeli esas alacaksanız, AKP, CHP, HDP'yi, çözüm süreci, ileri demokrasi, daha geniş özgürlükler için bir model arıyor ve uluslararası destek de bulabiliyorsanız, işte size 258 artı 132 artı 79, toplam 469, yüzde 78,9 orana dayalı bir geniş tabanlı bir koalisyon olur. Böyle bir yapılanma içinde MHP, şerefi ve haysiyetiyle, ilkeli ve dürüst davranışıyla, politikalarıyla, çok güzel ve Meclis'te denetimi esas alan bir anamuhalefet partisi görevini üstlenmeye de hazırdır. Eğer bunların hiçbirisinden uygulanarak sonuç alınamıyorsa, Türkiye'yi AKP'nin azınlığına, birtakım çevrelerin senaryosuna mahkum etmeye de kimsenin hakkı yoktur. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olsun."

CHP SÖZCÜSÜ HALUK KOÇ: CHP HER TÜRLÜ SORUMLULUĞU ÜSTENMEYE HAZIRDIR

"AKP iktidarı sona ermiştir. Bekleme odasına alınan parlamenter demokrasi kazanmıştır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP hükümeti kurabilecek en önemli aktör haline gelmiştir. CHP demokrasimiz için her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırdır. Tüm yurttaşlarımıza ve milletimize teşekkür ediyoruz."

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: İÇERİDEN VE DIŞARDAN KOALİSYON YAPMAYACAĞIZ

"HDP’nin önümüzdeki dönemdeki hedefi tek başına iktidara yürümek olacaktır. Tekçi IŞİD anlayışı ve onun insanlığa verdiği zarar ne kadar kötü idiyse, nasıl yiğitçe IŞİD’e karşı direnildiyse, bugün HDP saflarında büyük bir direniş sergileniyor. HDP’nin güneşi hepimize yeter, ampule gerek kalmadığını ispatlamış olduk. Söz vermiştik biz AKP ile içerden ve dışardan koalisyon yapmayacağız. Sözümüzün arkasındayız. Eşbaşkanımıza, sayın Figen Yüksekdağ’a özel olarak teşekkür ediyorum. Bu kampanyada göstermiş olduğu başarı bizi gururlandırdı."