BIST 10.793
DOLAR 32,19
EURO 34,94
ALTIN 2.426,85
HABER /  POLİTİKA

CHP Genel Merkezine mescit!

CHP'nin "türban" konusundaki açılımı sürüyor. Önce çarşaflılara rozet takan CHP, şimdi mescit açmayı tartışıyor!

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın başörtülü ve çarşaflı kadınlara parti rozeti takmasıyla başlayan 'açılım' yeni adımlarla devam edecek.

Erzurum, Elazığ, Ağrı ve Kars teşkilatlarında da çarşaflı kadınlar için katılım töreni yapılacak. Hafta içinde iki çarşaflı kadını ağırlayan CHP yönetimi, ziyarete gelen partililerin dini vecibelerini yerine getirebilmesi için genel merkeze mescit yapılmasını da gündemine aldı. Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer, Baykal'ın yeni açılımıyla birlikte başörtülü kadınların CHP'ye ilgisinin arttığını savundu. Değer, "Odamda seccade var. Seçmenlerim geldiğinde namazını kılıyor. Genel merkezde bir mescit olması gerekirdi. Bu bir eksiklik. Kurultaydan sonra bu konu da gündeme gelecektir ve sanırım düzeltilecektir." dedi.

CHP'NİN AÇILIMINA DESTEK

Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Savcı Sayan, tabanın yeni durumu nasıl karşıladığı sorusuna tek kelimeyle cevap veriyor: "Mükemmel." Halkın partisine kavuştuğunu savunurken "Zaten CHP'nin özü budur." ifadesini kullanıyor. Sayan, Kurtuluş Savaşı'nda topa mermi süren kadınların hepsinin kapalı olduğunu hatırlatıyor.

CHP'nin türbanlıların üniversiteye gitmelerine engel olmasını ise şöyle izah ediyor: "Bu konuda insanlarımızın birbirini ikna etmesi gerekiyor. Yani 'sen türbanı siyasi simge için takıyorsun' diyen ile 'hayır inançlarım için takıyorum' diyenler birbirlerine güven duymaya başladığında sorun kendiliğinden çözülür. Türban konusunda sorun Anayasa Mahkemesi falan değildir. Ne yazık ki toplum olarak birbirimizi ikna edemedik. Güven sağlandıktan sonra çözemeyeceğimiz sorun yoktur." Sayan, Ağrı, Kars ve Erzurum'da binlerce türbanlı ve çarşaflı kadının partiye katılacağı bilgisini verirken "Memleketim Ağrı'da CHP'ye oy veren kadınların yüzde 99'u kapalıdır." diyor.

BELEDİYE BAŞKANLARINDAN DESTEK

Kemal Aydın (Bahçeşehir Belediye Başkanı): Son derece ümit verici bir gelişme. Anadolu coğrafyası inancı, kıyafeti ve etnik yapısıyla bir bütündür. Giderek büyüyen laik-anti laik kamplaşmanın farkında olmalıyız. Türkiye koşar adımlarla bir çatışmaya gidiyor. Bu dönemde genel başkanımız çok önemli bir tespit yaparak böyle bir açılımı gerçekleştirmiştir. Bunu eleştirmek ancak ülkenin mutluluğunu istemeyen gruplara hizmet eder.

Hasan Akgün (Büyükçekmece Belediye Başkanı): Bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. İnsan hak ve özgürlüklerine saygılı bir parti arıyorsanız o CHP'dir. Yadırganacak bir durum yok. Vatandaş CHP'ye yönelmişse kılığı kıyafeti ne olursa olsun başımız üzerinde yeri vardır. İster bikiniyle gelsin, ister çarşafı ile gelsin.

Mustafa Değirmenci (Avcılar Belediye Başkanı): Partinin yeni açılımlara ihtiyacı olduğunu genel başkanımız gördü. Bu ülke hepimizin. İnsanları türbanlı-türbansız, açık-kapalı şeklinde tanımlamamak gerekir. Genel başkanımız doğru bir açılım yapmıştır.

Ateş Ünal Erzen (Bakırköy Belediye Başkanı): Genel başkanımız her gün bu konuda yorum yapıyor. Biz de o yorumlara katılıyoruz. Parti büyükleri varken bana söz düşmez.

Mehmet Ali Özpolat (CHP İstanbul Milletvekili): CHP'nin ilkelerini, inançlarını benimseyen gelir oyunu verir. Oy veren vatandaşlara 'senin kılık kıyafetin şudur oy veremezsin' diyemeyiz. Bu ne siyaseten ne de bireysel hak ve özgürlükler açısından doğrudur. Yadırganacak bir şey yok.