BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,73
ALTIN 2.441,00
HABER /  DÜNYA

CHP, ’’darbe’’yi Meclis’e taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mısır’da yaşanan askeri darbenin ardından ülkede yaşanan iç karışıklıkları TB...

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mısır’da yaşanan askeri darbenin ardından ülkede yaşanan iç karışıklıkları TBMM gündemine taşıdı. Seçer, "Mısır’da yaşayan ve bu ülke ile ayrıca bu ülke üzerinden ticaret yapan yurttaşlar mağduriyet yaşamaktadır" dedi.
Vahap Seçer, Mısır’daki iç karışıklıklar nedeniyle Türk vatandaşların can ve mal güvenliğine yönelik sorunları TBMM gündemine taşıdı. Mısır’da yaşayan ve bu ülke ile ayrıca bu ülke üzerinden ticaret yapan yurttaşların mağduriyet yaşadığını söyleyen Seçer, “AKP hükümetinin dış politikaya, reel yaklaşımdan uzak, romantik bakış açısı nedeniyle Mısır’da birçok vatandaşımız mağduriyet yaşamış, olan yine Türk yatırımcılara olmuştur. Bir an önce bu mağduriyetlerin giderilmesi, yatırımcıların rahat bir nefes alması sağlanmalıdır. Suriye ile bozuk ilişkiler nedeniyle Mersin’den Mısır’a yönelik olarak başlatılan Ro-Ro seferlerinde şimdilik aksama yok ancak bunun sorun yaşanmayacağı anlamına gelmemesi gerekir. Bundan sonra Ro-Ro seferlerinin olup olmayacağı, olursa yapılan ticarette görev alan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunda yetkilileri göreve davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

MISIR’DAKİ TÜRK GİRİŞİMCİLERLE İLGİLİ BAKAN DAVUTOĞLU’NA SORULAR SORDU
Önergesinde Mısır’a verilen kredilerden de bahseden Seçer, Bakan Davutoğlu’na şu soruları sordu:
"Türk girişimcilerin Mısır’da son bir yılda yaptığı yatırımların parasal tutarı ne kadardır? Ülkede kaç Türk şirketi faaliyet göstermektedir? Mısır’da meydana gelen olaylar nedeniyle kaç yurttaşımız mağdur olmuştur? Kaç yurttaşımız geri dönüş için Mısır’daki büyükelçiliğimize başvurmuş ve bu başvurular nasıl değerlendirilmiştir? Olayların başladığı günden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde iş adamlarımızın ve yurttaşlarımızın Türkiye’ye dönüşlerine ve mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik olarak hükümetiniz tarafından ne tür önlemler alınmış ya da alınmaktadır? Mısır Arap Cumhuriyeti’ne ekonomik kalkınmanın desteklenmesi ve kamu yatırım projelerinin finansmanı amacıyla 1 milyar dolarlık hazine, 1 milyar dolarlık da Eximbank kredileri ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Güvenlik ve Savunma Fuarı için Türkiye’ye gelen Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Halil El Sisi’yi kabulü sırasında bizzat verdiği ifade edilen 250 milyon dolarlık savunma sanayi kredilerinin askıya alınması ya da geri çekilmesine yönelik bir girişim var mıdır/olacak mıdır?"
(İHA)