BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.407,97
HABER /  MEDYA

'CHP çökecek... Binnaz sen de örtün!'

CHP'nin dün mecliste sergilediği tavır irdelenmeye değer. Zira CHP dünkü olgunluk sürecine kolay gelmedi. Kapalı kapılar aradından bakın neler olmuş;

Abone ol

İNTERNET HABER - AK Partinin hacca gidip kapanan 4 milletvekilinin başörtüleri ile TBMM'ye gireceklerini açıkladıkları günden itibaren CHP ateşli tartışmaların merkezi oldu. Dün Meclis'te sergiledikleri olgun tavra da kolay gelmediler. Kapalı kapılar ardından kıran kırana fikir çatışmaları yaşandı.

Radikal si yazarı Oral Çalışlar bugün köşesinden CHP'deki o ayrışmayı aktarıyor. Bakın neler konuşulmuş;

BİNNAZ SEN DE ÖRTÜN!..

İstanbul Milletvekili Profesör Dr. Binnaz Toprak, CHP Meclis grup toplantısında ciddi bir itirazda bulundu; bazı kadın milletvekillerinin başörtüsüyle Meclis’e girmelerinin engellenmesi isteğine karşı çıktı. Toprak, bu düşünceyi yıllardır savunuyor. Parti toplantılarında da bu görüşlerini dile getirdiğini biliyoruz.


ZAMAN YAZARI CHP'Yİ
ÖVDÜ


Türbanın Meclis'teki kabul gününde CHP'nin sergilediği tavırı yorumlayan Zaman yazarı Hüseyin Gülerce, Kılıçdaroğlu'nu tebrik etti.

Gülerce CHP'nin aldığı bu yeni tavır ile kazandığını söylerken, Binnaz Toprak için de özel bir parağraf ayırdı.

İşte yazısından önemli bölüm;

" Başörtüsü sınavını, TBMM büyük bir olgunluk ile geçti ve itibarını artırdı. Bunda, CHP’nin sağduyulu tavrı etkili oldu.

CHP yanlış yapmadı ve kazandı. Hem siyaseten kazandı hem de bu ülkede toplumsal mutabakata, bir arada yaşama kültürüne tarihî bir destek vererek kazandı.

İNCE HİÇ BU KADAR SEMPATİK GELMEMİŞTİR

AK Partililerin pek kızdığı Sayın Muharrem İnce, “Benim bir tane kız kardeşim var, 12 yaşından beri kapalı. ‘Başörtülü bacılarım’ sözü benim ağzıma yakışır.” derken, herhalde AK Partililere hiç bu kadar sempatik gelmemiştir…

BİR LİDERLİK BAŞARISI

Sayın Kılıçdaroğlu için burada bir parantez açmamız gerekiyor. CHP içindeki büyük çalkantıya rağmen, partisinin dün Meclis’te sergilediği sükûnet evet, bir liderlik başarısıdır.

BİNNAZ TOPRAK'I TEBRİK EDERİM

Özgürlükçü tutumuyla hassaten Sayın Binnaz Toprak’ı da tebrik etmek gerekiyor. CHP’li kadın milletvekillerinin toplantısına giderken söyledikleriyle, partisi içindeki tansiyonu düşürdüğüne inanıyorum.

Binnaz Toprak’ın başörtüsü eleştirisine, en sert tepki, Tunceli Milletvekili Kamer Genç’ten geldi. Genç, “Sen de başını ört” dedi.

DUR DEMEZSEK CHP ÇÖKER

Basına kapalı grup toplantısında, en dikkat çekici konuşmalardan birisi Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ınkiydi. Yılmaz, CHP’nin bu kadınlara dur demezse çökeceğini iddia ediyor: “AKP gittikçe puan kaybediyor. Bu nedenle can simidi olarak buna sarılıyor. (...) Bugün de oy kaybederiz diye tavır almazsak asıl o zaman oy kaybederiz. Biz kendi tabanımızın tavrını görmezsek CHP çöker. Tarihi bir süreç yaşıyoruz. Sert bir şekilde tavır almalıyız. Net bir tavır almalıyız.”

BATUM DA KARŞI DURDU

Bir diğer dikkat çekici konuşma, Eskişehir Milletvekili Profesör Dr. Süheyl Batum’dan geldi. ‘Din tüccarlığı’ yapıldığını savunan Batum, “CHP görmezden gelemez. Yumuşak karşılayamaz. Bu konudaki konuşma Genel Başkan tarafından yapılmalı. TBMM’nin cumhuriyete meydan okuma yeri olmadığı vurgulanmalı. (…)Konu oy meselesi değildir” diye konuştu.

CHP BAŞÖRTÜSÜ İLE YOL AYRIMINDA

CHP’nin başörtüsü üzerinden yeniden bir yol ayrımına yaklaştığını söyleyebilir miyiz?
Şu bir gerçek: Bugüne kadarki ‘CHP siyaset kodları’nın esası; Türkiye’nin ‘şeriat rejimi teşebbüsleri’ne karşı savunulması üzerine kurulu. AK Parti iktidarıyla birlikte, ‘cumhuriyet’in adım adım bir din devletine dönüştürülmek istendiği düşüncesi, CHP (ve CHP seçmeni) içinde, giderek daha da yoğunluk kazandı, kazanıyor...

YÜZDE 70 BAŞINI ÖRTÜYOR

Bütün bunlar bir yana, Türkiye’nin laiklik ve demokrasi tartışmalarının nesnesinin hâlâ kadın olması, üzücü ve can acıtıcı. ‘Şeriat rejimi’nin başörtüsüyle, türbanla geleceği, gelebileceği korkusu ya da umacısı; ‘tehlikeyi kadın üzerinden formüle etmek’ten vazgeçmiyor.
Ülkemizin kadınlarının yarıdan fazlasının başını örttüğünü biliyoruz. Binnaz Toprak ve Ali Çarkoğlu’nun 2000 yılında TESEV için yaptıkları araştırma, örtülü kadınların oranının yüzde 70’ler civarında olduğunu ortaya koymuştu.

LAİK KESİMİN ÖFKESİ KADINI EVE KAPATIYOR

Kendisini modern, laik, Batılı diye tanımlayan kesimlerin örtülü kadınlara yönelik bu öfkesi; tepkisi, ne yazık ki, ‘kadınların daha fazla eve kapatılması’ düşüncesine güç veriyor. Kadınlar inançları gereği örtünmekle birlikte, toplumsal hayatın içinde yer almak, okumak, çalışmak istiyorlar. “Sen önce açıl gel, sonra aramıza karışabilirsin” yaklaşımı, kadının önünü kapatıyor.