BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,70
ALTIN 2.440,98
HABER /  GÜNCEL

CHP Atatürk'ün vasiyetine uymadı

Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetnamesinin 6. maddesine göre, TDK’ya İş Bankası hisse senedi gelirlerinden para ödenmesi gerekiyor.

Abone ol

Atatürk’ün vasiyeti üzerine İş Bankası’ndaki hisselerinden elde edilen kârın belli bir miktarını Türk Dil ve Tarih kurumlarına vermesi gereken CHP’nin, bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi iktidar partisini kızdırdı.

Anamuhalefet yönetiminin mahkeme kararına rağmen söz konusu payı ödemeye yanaşmamasını eleştiren AK Partili Alaattin Büyükkaya (İstanbul), CHP’lilere, “Atatürk’ün vasiyetini niye yerine getirmiyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

Türk Dil Kurumu (TDK) bütçesinin de ele alındığı Plan Bütçe Komisyonu’nda söz alan Alaattin Büyükkaya, CHP’nin sürekli Atatürk’e sahip çıkmakla övünmesinin ‘yanıltıcı’ olduğunu söyledi. Anamuhalefet partisini Atatürk’ün vasiyetine sahip çıkmamakla suçlayan Büyükkaya, TDK payını örnek gösterdi. Mahkemenin söz konusu paranın ödenmesine karar verdiğini hatırlatan Büyükkaya, “Ama siz mahkeme kararını bile dinlemiyorsunuz. Halbuki hiç buna gerek kalmadan Atatürk’ün vasiyetinde belirttiği gibi düzenli olarak bu kurumlara belirlenen miktarda parayı aktarmanız gerekir.” dedi. CHP’li vekiller ise konunun mahkeme aşamasında olduğunu savunurken, kendilerinin karşı dava açmasının söz konusu olmadığını dile getirdi. Enis Tütüncü, “Biz sonuna kadar Atatürk’ün vasiyetine sahip çıkıyoruz.” savunmasını yaparken, Kemal Kılıçdaroğlu “Para değerlendirilmek üzere repoda bekliyor.” ifadesini kullandı. Bu gerekçelere karşı çıkan Alaattin Büyükkaya, “Siz sonucu beklemek yerine parayı hemen yatırın. Sonra gider yine dava açarsınız. Niye bu kurumları mağdur ediyorsunuz?” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetnamesinin 6. maddesine göre, TDK’ya İş Bankası hisse senedi gelirlerinden para ödenmesi gerekiyor. Ancak, kurum yetkilileri yıllardır bu parayı mahkeme yoluyla alabildiklerini, 2000 yılından sonra da ödemenin tamamen kesildiğini belirtiyor. TDK avukatları İş Bankası’nın başlangıçtaki 5 milyon liralık sermayesinde yüzde 27,57 hisseye sahip olan Atatürk’ün bu hisselerini CHP’ye bıraktığını kaydediyor. Bunların banka tarafından nemalandırıldığına dikkat çeken avukatlar, Atatürk’ün yıllık kârdan bazı gerçek kişilere belli miktarların verilmesini ve geriye kalanın da yarı yarıya olmak üzere Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’na paylaştırılmasını vasiyet ettiğini kaydediyor.

CHP’den yabancı isim eleştirisi

Bu arada görüşmeler sırasında CHP’li vekiller TDK’dan Türkçe konusunda daha hassas olunmasını talep etti. Özellikle lüks semtlerdeki işyerlerinin büyük bölümünün isminin yabancı olduğunu ifade eden CHP’li üyeler, kurumu harekete geçmemekle suçladı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan Kemal Kılıçdaroğlu (İstanbul) Jön Türk ve Türkçülük hareketinin öncülerinden sayılan Tunalı Hilmi’nin adının verildiği caddeyi örnek gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Tunalı Hilmi Caddesi’nde bile Türkçe isim bulabilir misiniz? Ne yapıyor Türk Dil Kurumu?” diye sordu.

Erdal Şen / Zaman