BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Cep telefonu 40 yaşında

3 Nisan 1973'te Motorola çalışanı Martin Cooper New York'ta ilk mobil telefon görüşmesini gerçekleştirdi. 1 kilo 140 gram ağırlığındaki kablosuz telefon bugün 1,2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşan bir sektörün kapılarını açtı.

Abone ol
İlk mobil telefonla yapılan görüşmenin üzerinden 40 yıl geçti.

3 Nisan 1973'te Motorola çalışanı Martin Cooper Motorola DynaTAC model bir telefonla New York'ta ilk mobil görüşmeyi gerçekleştirdi. 23 santimetre uzunluğunda ve 1 kilo 140 gram ağırlığındaki kablosuz telefon bugün 1,2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşan bir sektörün kapılarını açtı.

35 dakikalık şarjı olan ve 10 saatte dolan kablosuz telefon bugün yerini, fotoğraf çeken, oyun oynanan, müzik dinlenen, video izlenen, e-posta gönderen, yol bulan ve tabii konuşulan ve mesaj gönderen akıllı telefonlara bıraktı.

İngiliz Mühendisler Odası'ndan Mike Short, 40 yıl içinde mobil telefonların insanların hayatını önemli ölçüde değiştirdiğini, ilk görüşmeden sonraki 10 yılın araştırma aşaması olduğunu, 80'lerin başından sonraki 10 yıllık süreçte de daha çok araç telefonlarına hizmet veren ve gelişmiş ülkelerde kullanılan analog şebekelerin devreye girdiğini belirtiyor.

7 milyar mobil cihaz

Guardian gazetesine konuşan Short'a göre, 1993-2003 yılları ise mobil telefonların dijital teknolojiyle küreselleştiği dönem oldu. Bunu 3G teknolojisi ve akıllı telefonlar dönemi izledi.

Mike Short'a göre, mobil telefon teknolojisindeki en önemli iki gelişme cihazların çok büyük bir kitleye ulaşması ve bu cihazların internete girebilmesi oldu.

Short, "Mobil telefonların ilk yıllarında tüketici pazarı düşünülmemişti. Teknolojinin odağında iş dünyası vardı. Tüketici boyutu çok sonra gündeme geldi." dedi.

Mike Short, mobil teknolojinin şimdi baş döndürücü bir hızla ilerlediğini bu nedenle önümüzdeki 40 yılın neler getireceğini tahmin etmenin zor olduğunu şimdi 7 milyar civarında olan mobil cihaz sayısının 70 milyara çıkabileceğini söylüyor.