BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.411,88
HABER /  DÜNYA

Cenevre 2’den başka çaremiz yok

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye’deki krize siyasi bir çözüm bulabilmek için yapılacak Cenevre 2 toplantısının Kasım ayında ger...

Abone ol

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye’deki krize siyasi bir çözüm bulabilmek için yapılacak Cenevre 2 toplantısının Kasım ayında gerçekleştirilmesini ümit ettiklerini söyleyerek, bu çözümün bulunması için Cenevre 2’den başka bir alternatif yolun bulunmadığını ifade etti.
Ashton, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Lüksemburg’daki toplantıları sonrası basına açıklamalarda bulundu. Toplantıya, kendisinin daveti üzerine Myanmar Ulusal Demokrasi Birliği Lideri Aung San Suu Kyi’nin de katıldığını belirten Ashton, Suu Kyi ile Myanmar’daki demokratik geçiş sürecinin nasıl desteklenebileceğini tartıştıklarını dile getirdi. Ashton, AB tarafından ülkeye yapılan gelişim yardımlarının iki katına çıkarıldığını ve barış sürecinin desteklendiğini söylerken, sürecin tamamlanması için yapılması gerekenin daha çok olduğunu ve özellikle 2015’te özgür ve adil bir seçim yapılabilmesi için anayasal değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.
AB Dışişleri Bakanları toplantısında 28-29 Kasım’da yapılacak Doğu Ortaklığı Zirvesi ve Ukrayna’nın AB yolunda yerine getirmesi gereken ölçütlerde kaydettiği mesafenin ele alındığını ifade eden Ashton, toplantıda ayrıca Ortadoğu’daki meselelerin de masaya yatırıldığını bildirdi.
Ashton, bakanlara, Mısır’a yaptığı son ziyaret hakkında bilgiler verdiğini söyleyerek, “Mısır ile aramızdaki güçlü işbirliği bağlarının devam etmesini istediğimizi ve demokratik geçiş sürecine vereceğimiz destek konusundaki kararlılığımızı belirttim” şeklinde konuştu.
Suriye’de daha da kötüye giden durumu da tartıştıklarını kaydeden AB Yüksek Temsilcisi Ashton, “Benim adıma Suriye’yi ziyaret edenlerin verdiği raporlardan elde ettiğimiz bilgilere göre ülkede artan hastalıkların ve beslenme sıkıntılarının burada ciddi bir sorun haline geldiğinin bilincindeyiz. Ülkede siyasi bir çözüme duyulan ihtiyacı birçok defa tekrarladık. Ve bunun Cenevre 2’de nasıl bir hal alacağını göreceğiz. Cenevre 2’nin başlangıcının Kasım ayı içerisinde gerçekleşmesini ümit ediyoruz. Suriye’deki krize siyasi çözüm bulmak için Cenevre 2’den başka alternatifimiz yok” dedi.
Suriye’nin kimyasal silahları konusunda kaydedilen aşamadan dolayı da memnuniyet duyduğunu dile getiren Ashton, “Sahada yapılan çalışmalara destek veriyoruz; ihtiyaç duyulan zırhlı araçların ve diğer lojistik desteğin teminatını sağladık. Bu konudaki yardımlarımıza da devam edeceğiz fakat ülkedeki insanlık krizinin de fazlasıyla farkındayız. Toplamda 2 milyar Euro ile en büyük bağış yapan taraf olmaya devam ediyoruz ve Konsey’den çıkan sonuçlardan da insanlık boyutunda ortak AB mesajları ilettiğimizi göreceksiniz” ifadelerini kullandı.