BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Bağış, Fidan’a sahip çıktı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye durmuyor, Türkiye reformlarını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin hızına yetişemey...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye durmuyor, Türkiye reformlarını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin hızına yetişemeyenler olabilir. Onlara da anlayış göstereceğiz" dedi.
Bakan Egemen Bağış, Hilton Oteli’nden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert’in Türkiye’den ayrılması dolayısıyla verilen resepsiyona katıldı. Resepsiyon öncesinde Bağış, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bağış, Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu ile ilgili olarak, raporu bu yıl daha dengeli ve objektif olarak nitelendirdi. Bağış, Ripert’e de teşekkür ederek, "Ülkemizde atılması gereken adımlar var, atılan adımlar da var. Türkiye’nin reform kararlılığını teyit ediyor. Türkiye’nin demokratikleşme, şeffaflaşma kararlılığını teyit ediyor. Türkiye’ye bazı önerilerde bulunuyor. Ama ilk defa bir faslın açılması bir rapora endekslenmişti. İnşallah 5 Kasım’da 22. Faslı Bölgesel Politikalar faslını açacağız. Kalkınma Bakanı Yılmaz ile birlikte gideceğiz" ifadelerini kullandı.
22 fasılla birlikte yeni bir dönem başlayıp başlamayacağı ile ilgili olarak da Bağış, önemli olanın ön yargıları kırmak olduğunu ifade etti. Bağış, Türkiye’nin açılmayan 32 fasılda da ilerleme kaydettiğini belirterek, "Türkiye durmuyor, Türkiye reformlarını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin hızına yetişemeyenler olabilir. Onlara da anlayış göstereceğiz" şeklinde konuştu.
Bağış, siyasi engellemelerin kalkması konusunda, "Eğer Kıbrıs konusunda makul bir adım atılırsa, Kıbrıs konusunda Annan Planı’na benzer bir çözüm her iki tarafta da benimsenirse zaten şu andaki engelli 14 faslın önündeki engel kalkmış olur. O zaman bize çok geniş bir çalışma alanı olacaktır. Biz fasılların önündeki engellere rağmen, Türkiye olarak kararlılığımızı ortaya koyduk" diye konuştu.
MİT Müsteşarı Fidan ile ilgili eleştirilerle ilgili olarak ise Bağış, "Vatanseverliğinden hiçbir zaman şüphem olmamıştır. Kendisinin ülkesine bağlı, çalışkan, vatansever bir kişi olduğunun en yakın şahitlerinden bir tanesiyim. Ben bu yazılan, çizilenleri de kasıtlı bulduğumu vurgulamak istiyorum. Bunları da çok fazla ciddiye almaya gerek yok. Her ülke kendi hassasiyetlerini kendisi takip eder. Biz MİT Müsteşarımızdan memnunuz. Müsteşarımız görevini başarılı şekilde yürütüyor" dedi.