BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

CEDAW başörtüsü raporu istedi

BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW), Türkiye'ye ilişkin raporunu tamamladı.

Abone ol
  

BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW), Türkiye'ye ilişkin raporunu tamamladı.

CEDAW, 6. raporunda sadece eğitim alanında değil, siyaset ve kamu yaşamında da başörtüsü yasağından etkilenen kadınların varlığına dikkat çekti. Akşam gazetesinin haberine göre, bu durumdaki kişilerin sayısal istatistiklerle tespit edilmesini isteyen komite, sonuçların bildirilmesi için hükümete iki yıllık süre verdi.

ŞİDDETE KARŞI DÜZENLEME

CEDAW'ın Türkiye'den talepleri özetle şöyle:

- Erken yaşta ve zorla gerçekleştirilen evliliklerin önlenmesi için ceza kanunundaki yaptırımların hayata geçirilmesi, yeni cezalar getirilmesi gerekmektedir.

- Eğitim, istihdam, sağlık, siyaset ve kamu yaşamında başörtüsü yasağından etkilenen kadınların sayısına ilişkin istatistiki veriler bir an önce hazırlanmalı, başörtüsü yasağının etkilerini değerlendirmek için çalışmalar yapılmalı, ayrımcı sonuçlarını ortadan kaldırmak için alınan önlemlere ilişkin 2 yıl içerisinde yazılı bilgi verilmelidir.

- Ülke genelinde kadınların yüzde 39'unu etkileyen kadına yönelik şiddet nedeniyle 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un yanı sıra kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin kapsamlı kanun hazırlanmalıdır.

- Kadının genital muayenesinde rızasının alınması, yasal değişiklikle gerçekleştirilmelidir.

- Kürt kadın ve kız çocuklarının durumu, kırsal kesimdeki eğitim kalitesinin düşüklüğü, kadın ve kız çocuklarının mesleki eğitiminin kadınsı alanlarda olması hususlarında çözümler üretilmelidir.

-  Boşanmış kadınların tekrar evlenebilmesi için 300 gün geçmesine ilişkin ayrımcılık içeren madde kaldırılmalıdır.