BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Ege krizi Yunan basınına böyle yansıdı

Türkiye’nin yeni dış politikası Ege krizinin aşılması noktasında da sonuç verdi. Yunan gazeteleri konuyla ilgili bakın ne yazdı...

Abone ol

Türkiye’nin ‘komşularla sıfır problem’ merkezli yeni dış politikası Ege krizinin aşılması noktasında da sonuç verdi. Yunan gazeteleri, çözümde mutlu sona yaklaşıldığını yazdı.

Yunan basınında, Türkiye ile Yunanistan’ın Ege’deki konularda anlaşmaya yakın oldukları iddiası yer aldı. Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, ismini açıklamadığı “diplomatik çevreleri” kaynak gösterdiği haberinde, “Ege konusunda tüm konuları kapsayan toplu bir ‘paket çözüm’ henüz kesinleşmemekle birlikte, tarafların bu konuda bazı ilkeler üzerinde anlaşmaya vardıklarını” ileri sürdü.

EGE’DE BARIŞ RÜZGARLARI ESECEK

Türkiye ve Yunanistan arasında geçen Mayıs ayında Başbakanlar Recep Tayyip Erdoğan ve Yorgo Papandreu’nun başkanlık ettiği ilk Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin çalışmalarına ilişkin olumlu sonuçlar görülmeye başladı. Atina’da geçen cuma günü de 2 buçuk saatlik bir görüşme gerçekleştiren Erdoğan ve Papandreu, Türk-Yunan ilişkilerinde bahar havasının Ege’ye ilişkin istikşafi görüşmelerin yoğunlaştırılarak, devam etmesi konusunda varılan görüş birliğiyle devam edecek. Papandreu’nun bir takvim vermekten kaçınmasına rağmen yıl sonuna kadar belli bazı konularda anlaşma sağlanacağına ilişkin beklentileri Yunan basını haberlerle güçlendirdi.

12 MİLE KADAR GENİŞLETİLEBİLİR

Kathimerini gazetesi, “Her iki taraftan da hiç kimsenin şu ana kadar mutabakata varılanlarla ilgili ifşaatta bulunmadığı, ancak bu konuda öne çıkan senaryoya göre tercih edilen çözümde Yunan karasularının, adaların çevrelerinde daha sınırlı olmak üzere, bazı bölgelerde 12 mile varacak şekilde inişli çıkışlı genişletilmesinin öngörüldüğü” iddiasına yer verdi.

LAHEY’E GİDİLSE AYNI SONUÇ ÇIKARDI

Gazetenin haberinde, “Yapılan hesaplamalara göre, bu formül ile pratik olarak Ege’nin yüzde 80’inden daha azının Yunanistan’ın kontrolüne verildiği, Lahey Adalet Divanı’na gidilmesi durumunda da bu şekilde bir karar çıkacağının sanıldığı” öne sürüldü.