BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

Çaylar artık tek şekerli sunulacak!

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, sıcak ikram edilen çay ve benzeri içeceklerin tek şekerle satışa sunulacağını bildirdi

Abone ol

Valilik Web sayfasında yayımlanan "Şekerin Aşırı Tüketilmesi" adlı genelgede, vatandaşların aşırı şeker tüketimi sonucunda telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

"Bu amaçla kahvehane, çay ocakları, kafe vs. gibi yerlerde sıcak ikram edilen çay ve benzeri içeceklerle birlikte ambalajsız çift şeker uygulamasına aşağıda ifade edilen nedenlerle bir sınırlama getirilerek tek şekerle satışa geçilmiştir" ifadelerine yer verilen genelgede, kullanılmayan şekerlerin milli servet kaybına neden olduğu vurgulandı.

ÇAY TEK ŞEKERLE SUNULACAK

Genelgede, şekerin aşırı tüketimine bağlı gelişen obezite nedeniyle diyabet ve kalp krizi ve hatta kanser vakalarında gün geçtikçe artış yaşandığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu kadar kısıtlı şeker tüketmemiz gerektiği halde, evimizde, işyerimizde, lokantada ve kahvehanelerde sürekli tükettiğimiz içecek olan çayın şekerli içilmesi, günlük alınması gereken şeker miktarının fazlasıyla aşılmasına neden olmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen çay tüketiminin dünya ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu düşünüldüğünde, çay ile aldığımız şekerle hastalık riski diğer ülkelere göre iki kat artmaktadır. Keza diğer tüketim ürünlerindeki şeker oranı da hesaba katıldığında günlük tüketilmesi gereken şeker miktarının çok üzerinde bir tüketimimizin olduğu açıktır.

Bu nedenle şeker tüketiminin önerilen seviyeye düşürülmesi için kahvehane, çay ocağı, kafe vs. toplu tüketim yerlerinde, çayın tek şekerli servis edilmesi, ancak müşteri tarafından istenilmesi halinde ilave şeker verilmesi daha akılcı görülmektedir."