BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,84
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye yalanlama Operasyon olmadı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IŞİD ve PYD ile mücadele ve güvenli bölge hakkında son dakika açıklamalar yaptı. Çavuloğlu, PYD ile mücadelenin olmadığını söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile birlikte IŞİD'e karşı yapılan operasyonlar hakkında son dakika açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, İncirlik’ten Suriye’de IŞİD hedeflerini vurmak için savaş uçaklarının kalkmadığını söyledi. Şu an için yapılanın keşif amaçlı uçuşlar olduğunu ifade eden Çavuşoğlu bu açıklamasıyla, Türk askeri kaynaklarının , ABD’nin İncirlik’ten F-16 uçakları ile Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik operasyon yaptığı doğrulamasını da yalanlamış oldu.

Çavuşoğlu ayrıca ABD ile yapılan mutabakatta, PYD’nin doğrudan hedef olacağına dair herhangi bir maddenin olmadığını ancak PYD’ye sınır hattında demografik yapıyı bozacak şekilde davranmaması için uyarı ve telkinlerin yapıldığını belirtti. Çavuşoğlu, açıklamasında,"ABD ile varılan mütabakatta PYD ile mücadele yok. Doğrudan hedefimiz PYD değil ama gerekli uyarılar yapıldı. DAEŞ'i temizlendikten buralar güvenli bölge olacak. Bölgenin güvenliğini ılımlı muhalifler sağlayacak." dedi.

çavuşoğlundan-flaş-işi̇d-pyd-operasyonu-açiklamasi.jpg

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Türkiye'nin sürekli öldüren terör örgütlerinden kurtulması lazım. Genel olarak Esad dışındaki tüm güçleri birleştirmek gerekiyor. Kimsenin dışlanmaması gerekiyor.

Benim Dışişleri Bakanı olduğuktan sonra ilk toplantılarımdan biri Cidde'deki konsoloslukta bir toplantıydı. O dönemde bir Türkiye DEAŞ'a karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğini somut önerilerle ortaya koyuyor. Yurtdışında tüm katıldığım toplantılarda DAEŞ'le mücadele hakkında konuştu.

"PYD SURİYE'DE BARIŞ İÇİN MÜCADELE VERMİYOR"

Eğer kapsamlı bir plan yaparsak Türkiye DAEŞ'le mücadeleye her türlü katkıyı sağlayacaktır. Musul ulusal muhafızların eğitilmesi dahil her türlü katkıyı sağlamaya varız.

Biz şu anda PYD'ye karşı özel bir operasyonumuz olmayacak. Ancak bu PYD'nin yaptıklarını onaylıyoruz anlamına gelmiyor. PYD IŞİD'le çatıştığı için destek gördü ancak PYD Suriye'de barış için mücadele eden bir unsur değil. Biz şu anda doğrudan PYD'yi hedef almıyoruz ancak PYD'ye yaptığımız eleştiriler net. Şu anda doğrudan hedefimiz DAEŞ'le mücadele. Ancak PYD'ye uyarılarımızı yapıyoruz., Son zamanlarda PKK'nın Türkiye'deki terör saldırılarından PYD'nin de rahatsız olduğunu duyuyoruz.

"SURİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ"

DAEŞ'i temizlendikten sonra ortaya temizlenmiş bir bölge çıkacak. Biz bu bölgeyi oluşturduktan sonra herkesin meşru gördüğü ılımlı muhalefet güçlerinin yerleşmesini istiyoruz. Bu sadece Türkiye'nin değil Suriye'nin geleceğini ve istikrarını isteyen herkesin temennisi bu. Buranın güvenliği ılımlı muhalefet tarafından yapılacak.

İncirlik ya da diğer üsler fark etmez. Biz DAEŞ'in bölgeden temizlenmesi için her türlü katkıyı sunacağız. Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen yabancı teröristlerin kaçak bir şekilde bölgeye geçişini de bu şekilde durduracağız. Görüyoruzki gizli serviste çalışanların, DAEŞ sempatizanlarının Türkiye üzerinden geçmelerine yardım ediyor. Biz bu yolla bunları da durdurmuş olacağız.

"ZORLA DÖNECEKSİNİZ DİYE BİR BASKI YOK"

İnsanların memleketlerine geri dönmesine yardım etmek bizim görevimiz. Burada güveni sağlamak da bölgedeki ılımlı güçlerin görevidir. Buraya insanlara zorla döneceksiniz diye bir baskımız yok. Ancak gönüllü dönmek istiyorlarsa Türkiye onlara yardım edecek. Türkiye her türlü etnik guruba eşit yaklaştık. Açık kapı politikamız tüm dünyadan övgü alıyor.

"EĞİT DONATTA GECİKMELER OLDU"

Eğit donatta lojistik sebeplerle bazı gecikmeler oldu. Teknik problemler kaldı geriye. En kısa sürede başlayacağını söyleyebilirim. Biz başından beri DEAŞ'a karşı mücadele içerisindeyiz. DEAŞ'a mücadele konusunda kapsamlı bir strateji yeni yeni oluşmaya başladı. Bu gecikme Türkiye'den kaynaklanmadı. Biz konsolosluk görevlilerimiz DEAŞ'ın elindeyken sesimizi fazla yükseltmedik. Çünkü onların yaşamını tehlikeye atmak istemedik. Ancak onları kurtardıktan sonra her platformda gerek Cumhurbaşkanı gerek biz DAEŞ'le ilgili konuştuk. Arazideki durumu en iyi biz biliyoruz. Kapsamlı bir strateji olmadan bu işin çözülemeyeceğini görüyorduk. IŞİD'e karşı gecikmiş stratejinin bizden kaynaklanmadığını müttefik ülkeler de söylüyor.