BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.412,56
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu gözünü kararttı! Bu akşam Hamburg'a gidiyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bakanların mitinglerinin tek tek iptal eden Almanya'ya meydan okudu. Çavuşoğlu, “Bu akşam Hamburg'da gidiyorum. Bizim vatandaşlarla bir araya gelmemizi hiç kimse engelleyemez'' dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu akşam Hamburg'da vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz. Bizim vatandaşlarla bir araya gelmemizi hiç kimse engelleyemez, engellemeye de kalkmamalı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yabancı ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda konuştu.

VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELMEMİZİ HİÇ KİMSE ENGELLEYEMEZ

Almanya ve Hollanda'da Türk bakanların referandum etkinliklerine izin verilmemesine tepki gösteren Çavuşoğlu, “Bu akşam Hamburg'da vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz. Bizim vatandaşlarla bir araya gelmemizi hiç kimse engelleyemez, engellemeye de kalkmamalı. Demokrasinin, toplanma özgürlüğünün gereği budur. Avrupa standartları ve değerleri de tam olarak bunu söylüyor” dedi.

BİZİ ENGELLEMEK İÇİN SİSTEMATİK BİR ÇALIŞMA VAR

Çavuşoğlu, diğer ülkelerin düşmanca tavır göstermesi durumunda, karşılığını vereceklerini söyledi: "Türkiye Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanının toplantılarını engellemek için sistematik bir çalışma var, diğer bakanların da öyle. Türkiye'deki bir referandumda, komşu ülkelerin, dost ülkelerin, dost bildiğimiz ülkelerin, bu kadar açık taraf tutması ve kabul edilemez uygulamalar yapması, bana göre utanılacak bir şeydir.

BU İNSAN HAKLARIYLA BAĞDAŞMAZ

Biz Almanya dâhil hiçbir ülkeyle ilişkilerimizin kötü olmasını istemeyiz ama bize karşı düşmanca tavırlar içinde olduğu zaman biz de elbette bunun gerekli karşılığını veririz, altında da kalmayız. Bunu da açıkça söylememiz lazım. Bugün Almanya'da, benim bile yapacağım toplantıda toplantı yerinin sahibine önce polisin, sonra istihbaratın, sonra ne kadar yetkili kişi varsa 'iptal et' diye baskı yapması, kişinin kabul etmemesinden sonra da o iş yerinin ruhsatının iptal edilmesi kabul edilebilir bir şey değil. Bu, insan haklarıyla da bağdaşmaz. O kişiyi bu şekilde cezalandırarak Almanya'nın da bir yere varması mümkün değil.”

HOLLANDA ALTTAN HABER GÖNDERDİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda'dan yetkililerin kendisine “alttan” haber gönderdiğini, aşırı sağcı Özgürlükler Partisi lideri Geert Wilders’in kazanmaması için gelmemesi gerektiğini söylediğini ifade etti:

"Bugün Hollanda, önce 'Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı ve yetkilileri gelemez' diyor, sonra bize alttan haber gönderiyor ve diyor ki 'Biz zor durumdayız, eğer Bakan gelirse bu Wilders'in kazanmasına sebep olur ve Wilders bizimle şimdi başa başız, bu bizim için gerçekten zor bir durum, sonra gelinsin.' Keşke bunu telefon açıp önceden, medeni bir şekilde, rica yöntemiyle bu zor durumu anlatsalardı, biz anlayış gösterirdik ama önce sosyal medyayla aynı Wilders gibi popülizm yapacaksın, ondan sonra da alttan haber göndereceksin... Bu, ortaklar ve dostların arasındaki ilişkiye yakışan bir tavır değildir. Bunu da bizim kabul etmemiz tabii ki mümkün değildir."