BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.434,30
HABER /  GÜNCEL

Çavuloğlu: Suriye'ye giden İngiliz kızlara yardım eden kişi yakalandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen Londralı üç genç kıza yardım eden kişinin yakalandığını, IŞİD'e karşı kurulan koasliyona üye ülkelerden birinin istihbarat servisine çalıştığını söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen Londralı üç genç kıza yardım eden kişinin yakalandığını, bu kişinin, ABD öncülüğünde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grubuna karşı kurulan koalisyona üye bir devletin istihbaratına çalıştığının ortaya çıktığını söyledi.

A Haber kanalının yayınına katılan Çavuşoğlu, "(...) bu kızlara yardım eden kişi kim çıktı biliyor musunuz? Yakalandı. Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri çıktı. AB üyesi değil, ABD de değil. Koalisyonun içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışıyor. Ben bunu İngiltere Dışişleri Bakanına da söyledim. Bana 'genellikle olduğu gibi' dedi" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun bu sözleri, 'yabancı savaşçıların önlenmesi için ülkelerin tedbir alması ve gerekirse yasaları gözden geçirmesi gerektiğini' ifade etmesinin ardından geldi. Çavuşoğlu, "konunun köküne inilmesi ve bu kişilerin neden radikalleştiğinin sorgulanması gerektiğini' söyledi.

Dışişleri Bakanı, 'terör, artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadeleyi birlikte sürdürmek gerektiğini' kaydedip sözlerini şöyle sürdürdü: "Size bu konuda bir örnek vereyim. İngiltere'den IŞİD'e katılmak için ayrılan üç kızla ilgili olarak, ülkesi bize birkaç gün sonra bilgi verdi."

Londra'da aynı okulda okuyan 15 ve 16 yaşlarındaki üç öğrenci, Şubat ayında THY uçağı ile İstanbul'a gitti.

Parlamentonun da gündemindeydi

BBC muhabiri James Reynolds, Gaziantep'ten bildirirerek, kendisini Ali Hatim olarak tanıtan bir insan kaçakçısının sözlerini aktarmıştı. Üç Londralı kızın önce sınıra kadar arabayla taşındığını, ardından da sadece birkaç adım atarak sınırın karşı tarafına geçtiğini söyleyen Hatim, "IŞİD militanları üç kızı da arabaya alıp götürdü" demişti.

Kızların başka bir arkadaşlarının da Aralık ayında Suriye'ye gittiği, bunun üzerine polisin kızların ifadesine başvurduğu ortaya çıktı.

Ancak İngiltere emniyeti kızların ailelerini bu konuda yeterince ve zamanında bildirmemekle

Türkiye makamları da İngiltere'nin kızlarla ilgili bilgileri kendilerine zamanında iletmediği eleştirisini yaptı.

Salı günü kızların aileleri, emniyet yetkilileri ve Türkiye'nin Londra büyükelçisi Avam Kamarası milletvekilllerinden oluşan bir komitenin önüne çıkarak konu hakkındaki soruları yanıtlamıştı.