BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  SEÇİM

Çatıya girmeyen Aleviler Demirtaş'a oy verir mi?

Aleviler, CHP'nin MHP ile ortak gösterdiği adaya tepkili. Son yıllarda Aleviler'in taleplerine dair ciddi adımlar atan HDP'nin adayı Demirtaş'ın en azından birinci turda Aleviler'den önemli bir oy oranı alabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı konusundaki adayların resmen açıklanmasından sonra tüm gözler, adayların seçim çalışmalarına çevrildi.

HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın performansı ise belki de sürecin en çok merak edilen konusu. Nitekim hem Kürt siyasetinin birinci tur için kilit konumda olması hem de Demirtaş’ın, CHP - MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na tepki gösteren kesimlerden oy alıp alamayacağı tartışılıyor.

‘GİZLİ KİLİT OY’ ALEVİLER

İşte bu noktada Alevi oyları büyük önemdi. Zira, pek dillendirilmese de aslında birinci turun ‘gizli kilit oyları’ Alevi’ler olacak. Demirtaş’ın Madımak’ın yıldönümünde Sivas’a gitmeye karar vermesi, KCK’tan Aleviler’in talepleri ve Sivas olaylarına dair gelen güçlü mesajlar, “Demirtaş Alevi oylarını alabilir mi?” sorusunu gündeme taşıdı.

Aleviler’in gündemini yakından bilen gazeteci-yazar Cafer Solgun, konuyu Radikal’e değerlendirdi. Solgun, potansiyel olarak CHP oyu olarak görülen Aleviler’in cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ciddi rahatsızlıkları bulunduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

* Varolan adayların kimliklerine, kişiliklerine, kamuoyuna yansıyan profillerine baktığımızda, Aleviler’in CHP’ye duydukları ilginin bu süreçte kesinlikle azalacağını söylemek mümkün. Bunun nedenleri de zaten ortada.

* Birincisi, Alevi kurumlarının tamamı, CHP’nin aday belirleme sürecinden rahatsız olduklarını dile getirdiler. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu , her derneği, partiyi, kurumu, kuruluşu ziyaret ettiği halde, Aleviler’in kapısını çalmadı ve onların aday taleplerini dinlemedi. Bu zaten büyük tepki çekti.

* İkincisi; Alevi kesiminin siyaseten rahatsızlık duyduğu MHP ile girilen ittifak. MHP’nin büyük coşkuyla karşıladığı bir Köşk adayını Aleviler’in içine sinerek sahiplenmesi zor.

* Bu noktada eğer ki, sadece iki adayla, Erdoğan ve İhsanoğlu ile, seçime gidilseydi, şunu rahatlıkla söyleyebilirdim ki, Aleviler deyim yerindeyse bağrına taş basar ve CHP adayını desteklerdi. Ama durum böyle değil.

* HDP’nin Selahattin Demirtaş gibi düzgün, herkesimin saygıyla karşıladığı bir siyasetçiyi aday göstermesi, Aleviler’in de elini rahatlattı diyelibiliz. Demirtaş sadece Kürtler ve sol-sosyalist kesim için değil, Aleviler için de bir alternatif olma potansiyeline sahip.

* HDP de bunun farkında. Demirtaş’ın Sivas ziyareti bu bakımdan güçlü bir mesaj. Belki geç kalındığı söylenebilir ama Aleviler’in zor bir süreçten geçtikleri şu dönemde özellikle bu tür mesajlar etkili oluyor. Çünkü Aleviler mazlum ve mağdur bir toplumdur. Kendi taleplerini sahiplenen siyasetçilerin varlığına ihtiyaçları var. Demirtaş da bu role soyunmuş olmakla çok doğru bir adım attı.

* Ben ilk turda Kürt Alevileri’nin çok büyük kısmının, diğer bölgedeki Aleviler’in de kayda değer bölümünün Demirtaş’a yöneleceğini düşünüyorum. Ama ikinci turda geriye Erdoğan ve İhsanoğlu kalırsa, Aleviler CHP adayına yöneleceklerdir.

* Bu durum da Alevi oylarının kilit rolde olduğunu gösteriyor. Zaten böyle olmasaydı, Sayın Erdoğan adaylığını açıkladığı toplantıda Aleviler’in de cumhurbaşkanı olacağını söylemezdi.

İHSANOĞLU TEPKİSİ DEMİRTAŞ’A YÖNELTEBİLİR

KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır ise, henüz ellerinde Alevi oylarının yönünü gösterebilecek bir çalışma ve veri bulunmadığını belirtirken, yine de bir takım öngörülerde bulunulabileceğini ifade etti. Ağırdır, şunları söyledi: “Kürt siyasetinin Aleviler’e yönelik politika üretmeleri yeni değil. 3-4 yıldır aslında bu konuda ciddi adımlar atmaya çalışıyorlar. Demirtaş’ın adaylığı ile birlikte bu adımlar daha somut görülüyor. Dediğim gibi, ne düzeyde olur bilemem ama CHP-MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na yönelik Alevi tepkisi elbette bir kısım Alevi oyunu Demirtaş’a yöneltecektir.”