BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Cami ismi gitti, Atatürk ismi geldi

Eruzurum'daki "cami" isimli sokak esnafın toplu başvurusu üzerine değiştirildi. Esnaf yeni ismi pankart asarak duyurdu.

Abone ol

Yukarı Mumcu Mahallesinde ki Cami Sokağın ismi, esnafın toplu başvurusu üzerine Atatürk Evi Caddesi olarak değiştirildi.

Dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in adını alan caddenin isminin değiştirilmesiyle ilgili tartışmalar sürerken, esnaf kendi arasında imza toplayarak belediyeye başvurdu.

Büyükşehir Belediye Meclisi esnafın toplu isteğini yerinde buldu. Böylece daha önce Cami Sokak olarak anılan, Cumhuriyet Caddesine paralel, Çaykara ile Mumcu Caddelerinin arasında kalan caddeye Atatürk Evi ismi verildi. Esnaf kararı "Caddemizin adı, Atatürk Evi Caddesi olarak değiştirilmiştir" yazılı pankart asarak duyurdu.

Atatürk Evi Caddesinde esnaflık yapan Birol Sümeroğlu ve Cahit Hancıoğlu, Cami Sokağının cadde olmasını için imza topladıklarını bildirdiler. Birol Sümeroğlu, "Cumhuriyet caddesine alternatif bir konumda olduğu için bu sokağın cadde olmasını istedik. Atatürk Evi de bizim sokağımızın başında olduğu için Atatürk Evi Caddesi olmasını arzu ettik. Esnaf arkadaşlarımızdan imza topladık. Belediyeye müracaatta bulunduk. Büyükşehir belediyesi sokağı cadde konumuna getirdi ve ismini Atatürk Evi Caddesi olarak değiştirildi" diye konuştu.

ATATÜRK EVİNİN HİKAYESİ

Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi nedeniyle geldiği kentte 9 Temmuz- 29 Ağustos 1919 tarihleri arasında çalışma arkadaşları ile birlikte 19'uncu yüzyılda Erzurumlu bir zengin tarafından yaptırılan konakta kaldı. Alman konsolosluğu, vali evi olarak kullanılan tarihi ev 13 Eylül 1924 günü Erzurum'a gelişlerinde, Belediye Başkanı Nazif Bey tarafından Erzurumlu bir kuyumcuya yaptırılan altın anahtar ve evin tapusu, şehir adına Mustafa Kemal Paşa'ya armağan edildi. Atatürk'ün ölümü üzerine kızkardeşi Makbule Boysan'a intikal eden ev, tapu kayıtlarına göre onun da ölümünden sonra isteği üzerine 1944'de Çocuk Esirgeme Kurumu'na (ÇEK) verildi. 1980 yılına kadar ÇEK'in kullandığı bina, Kültür Bakanlığı'na devredildi ve daha sonra İş Bankası tarafından restore edildi. İki katlı tarihi Erzurum evi, 1984'den bu yana Atatürk Evi ve Müzesi olarak ziyarete açık tutuluyor.