BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.408,75
HABER /  GÜNCEL

Buzlu yollarda nasıl yürünülür?

Karlı ve buzlu yollarda düşmemek için, bazı yürüme teknikleri kullanılması gerekiyor.

Abone ol

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Dursun, ülke genelinde havaların soğumasıyla kar yağışı ve buzlanmanın meydana geldiğini, karlı ve buzlu yollarda düşmemek için bazı yürüyüş tekniklerinin yararlı olabildiğini söyledi.

Kayarak düşmenin ciddi sakatlıklara ve ölümlere neden olabileceğini, özellikle yaşlılarda uzun süre iyileşmeyen kırıklar meydana gelebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Dursun, ''Karlı ve buzlu yollarda yürürken vücut dengesinin korunması amacıyla adımlarınızı kısa ve yavaş atın. Elleriniz kesinlikle cebinizde olmasın'' dedi.

Vücudun yürüyüş sırasında hafif önde olmasının, kaymaları engelleyebileceğini belirten Prof. Dr. Dursun, şu önerilerde bulundu: ''Gideceğiniz yere ulaşmak için acele etmeyin, fazla kullanımdan dolayı kar ve buzlanmanın daha az olacağı ana caddeleri tercih edin, kestirme yolları kullanmayın. Mümkünse yokuştan çıkmayın, yokuş aşağı inerken de destek alabilmek için tutunabilecek nesneler arayın. Hızlı hareket etmeyin. Yüksek topuklu, kösele, plastik ve yumuşak tabanlı ayakkabılar giymeyin. Lastik, kauçuk tabanlı ayakkabıları tercih edin. Kayma riski daha az olan karda yürümek de düşme ve sakatlanma olasılığını azaltır.''

Dursun, kar ve buzlanmanın olduğu dönemlerde özellikle yaşlıların mümkün olduğu ölçüde dışarı çıkmamaları gerektiğini vurguladı. Bu tür ortamlarda vücut hareketini kısıtlayan giysiler giyilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Dursun, ''Elinde paket, çanta veya başka bir yük bulunan kişiler ise daha fazla dikkat etmeliler. Mümkünse fazla yükle dolaşılmamalı, yükler de iki kola eşit dağıtılmalıdır'' şeklinde konuştu.