BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Büyükanıt'a Şemdinli şoku

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Şemdinli ile ilgili hazırlanan 20 sayfalık raporunda hem bölge halkını hem devleti eleştirdi. İşte komisyonun çarpıcı raporu!

Abone ol

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olayların ardından bölgede incelemelerde bulunan Meclis İnsan Hakları Komisyonu 20 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporun sonuç bölümünde 'yapıldığına inanılan' yanlışlar ve alınması gereken önlemler sıralandı.

Komisyon bölgede soruşturmanın selameti için yargı üyelerinin desteklenmesini istedi. Komisyonun raporunda altı çizilen cümleler şöyle:

Şemdinli'de meydana gelen patlama ve sonrasında, askeri personelin evlerine saldırılması, Türk bayrağının indirilmesi ve yakılması hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılmasıdır. Bunu ihlal edenler hakkında yasal işlem yapılmalıdır

Büyükanıt'ın ifadelerine eleştiri

Raporda olaydan sonra yapılan açıklamalara da yer verildi. Raporda söz konusu yasa metni eklenerek 'yargıyı etkileyecek yönde açıklama yapmanın suç olduğu' vurgulandı.

Raporda komisyon, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın olaya adı karışan Ali Kaya için "iyi çocuktur" şeklindeki sözlerini talihsizlik olarak değerlendirdi.

Raporda cenaze törenleri sırasında savaş uçaklarının alçak uçuş yapması da eleştirildi.

Devlet - itirafçı ilişkisi

Komisyonun raporunda 'itirafçılık müessesi' ve faili meçhul cinayetlerin de altı çizildi. İtirafçılığın bölgede bir sorun haline geldiği vurgulanarak, "itirafçı olarak bilinen haber elemanları, kanuni görevlerini yaptıktan sonra yeni kimlikleri verilerek bölgeden derhal uzaklaştırılmalıdır. Bu kişilerin devlet veya devlet içindeki bazı gruplarca kullanıldığı izlenimini veren devlet - itirafçı ilişkisine son verilmelidir" denildi.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde meydana gelen faili meçhul olaylara bazı güvenlik görevlilerinin karıştığının daha önceki Meclis komisyonlarınca da tespit edildiği açıkladı.

Komisyonun raporunda kamu görevlisi olup kendini 'devletin kurtarıcısı' gibi gören ve yasadışı faaliyetlere karışanların barındırılmasına asla izin verilmemesi istendi.

Şemdinli'de 9 kasımda bir kitabevi bombalanmış ve çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetmişti. Bombalama olayının ardından, Yüksekova'da 15 kasımda göstericilerle emniyet güçleri arasındaki çatışma çıkmış ve 3 kişi ölmüştü.

CNNTURK