BIST 10.096
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.432,15
HABER /  POLİTİKA

Büyükanıt icazeti kimden alıyor?

İcazet tartışmaları yeniden alevlendi. Asker ve siyasetçilerin ABD ziyareti icazet gölgesinde geçiyor.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ABD'de yaşayan Türklerden oluşan kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı.

Büyükanıt, "Türkiye'yi koruyan dinamik güçler varolduğu sürece, Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler kabusla uyanırlar ve derslerini alırlar. Bir kere buna inanmamız lazım. Biz inanıyoruz. Kimse Türkiye'yi bölemez, ona cesaret edemez. Onu düşünenlerin biz gereğini yaparız'' dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde ABD'yi ziyaret ettiğinde bazı çevrelerin "icazet alacak" yönünde yorum yaptığını ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü söyleyen Büyükanıt, "Bir Türk Silahlı Kuvvetler Komutanı, başka bir ülkeye gidip kimden icazet alacak? Öyle şey olur mu? Türkiye'nin böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. Türkiye tam bağımsız, egemen bir ülkedir. Atatürk kimden icazet aldı da Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu? Türk insanından, Türk halkından. Biz de icazeti oradan alıyoruz" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA
"Şimdi, gücünü aldığımız Türk milletine, sizlere düşüncelerimi anlatmak istiyorum'' diyen Büyükanıt, şöyke konuştu: "Bugün Türkiye, çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Daha önce de açıkça söyledim: Türkiye Cumhuriyeti, 1923'ten bu yana bu kadar büyük risk, tehdit ve sıkıntılarla karşı karşıya kalmadı. Hududumuzda Irak sorunu var. Bu, komşuların, bölgenin ve ABD'nin sorunu. Irak sorunu, tek bir parça sorun değil. Irak'ın kuzeyi ayrı sorundur, bütünü ayrı sorundur. Bu bir gerçektir. Bugün Irak, bölünme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bunu kimse inkar edemez. Irak'ın kuzeyinde bir terör örgütü var. Bu, Türkiye'nin sorunudur, bölgenin sorunudur. Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili sorunu var. Kafkaslar potansiyel bir risk bölgesidir. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Diğeri, Türkiye'nin İran ile sınırı vardır. Orası da potansiyel bir risk bölgesidir. Türkiye bu kadar sorunla Cumhuriyet tarihi boyunca karşı karşıya kalmamıştır. Biz bu sorunlar varken, bu sorunları tek başımıza mı çözeceğiz yoksa uluslararası ilişkilerle mi çözeceğiz? Bu çok boyutlu bir durum. Türkiye'nin şu anda karşı karşıya bulunduğu sorunlar, maalesef kendi aralarında dokusal bir ilişki içindedir. Kuzey Irak ile Türkiye'deki terör sorunu, Irak'ın bütünlüğü konuları birbirinden ayrı değil. Çözerken Türkiye'nin ileriye doğru tutarlı ve sağlıklı politika uygulaması kaçınılmazdır."