BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Büyük Türkiye'yi utandıran tablo!

Dünyanın en yoksul ve geri kalmış ülkelerinden biri olan Afganistan, siyasette kadın temsilinde Türkiye'ye fark atıyor.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kadınların yüzde 90'ının okuma yazma bilmediği, sokağa bile tek başına çıkamadığı dünyanın en yoksul ülkelerinden Afganistan'da kadın milletvekili oranı ile şaşırtıyor. 249 parlamenterin 69'u kadın, 200 senatörün de 25'i kadın. Bu sayılarla Türkiye'yi sollayan Afganistan'ın şansı Anayasasında kadın kotası bulunması.

Türkiye'de ise 550 milletvekilinin içinde sadece 50 kadın milletvekili bulunuyor.

Afganistan Kadın Sorunları Bakanlığı Müsteşarı Palwasha Kakar ve kadın parlamenter ile bakanlığın kadın bürokratları incelemelerde bulunmak için Kadın Dernekleri Federasyonu'nun misafiri olarak Türkiye'ye geldi. Yetkililer "Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kız çocuklarının okullaşması" konusunda Türkiye deneyimini yerinde inceleyecek. Heyet ayağının tozuyla TKDF'yi oluşturan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve gazetecilerle buluştu. Heyet Başkanı Kakar, "Türk kadınını örnek almak ve deneyimlerinizi yerinde incelemek ve sizinle iletişim ağımızı geliştirmek istiyoruz" diyerek başladığı konuşmasında, ülkesinde yaşanan kadın sorunlarını anlattı.

DÜŞMANIMIZI BİLMİYORUZ

Bakanlığının 8 yıl önce kurulduğunu ve kısa zamanda büyük başarılar elde ettiklerini anlatan Kakar, temel hedeflerinin kadın erkek eşitliği olduğunu söyledi. Toplantı masasını gösteren Kakar yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

"8 yıl önce biz, masanın etrafında böyle oturamazdık. Ama halen bir erkeğin yanına otursam, 'aranızda ne tür bir ilişki var' diye düşünülür. Dışarı çıktığımızda burka giymek zorundaydık. Kadınlar burka ile daha güvenli olduğunu düşünüyor ve bu geleneği sürdürüyor. Çünkü halen Afganistan sokakları yalnız çıkan bir kadın için güvenli değil. Kadınların yüzde 90'ı okuma yazma bilmiyor. Halen güvenlik nedeniyle açılmayan okullar var. Açık okullarda da kız ve erkek çocukları ayrı ayrı eğitim alıyor. Ne kadar çaba gösterirsek gösterelim, bu sorunun üstesinden gelemiyoruz. Biz kendimizi kimseyle kıyaslayamayız. Düşmanımızın kim olduğunu bilmiyoruz."

TALİBAN YÖNETİCİSİ BENİ DİNLEDİ

Ancak kısa sürede elde ettikleri başarıları da anlatan Kakar, "Yakın zamanda parlamentoda Taliban'ın bir yöneticisi yanıma oturarak beni dinledi. Bu bile büyük bir adım" dedi.

94 KADIN VEKİL

Kakar, kadınların siyasete katılımında bakanlığının büyük rolü olduğunu belirterek, Afganistan Anayasasında kadın kotası bulunduğunu, 249 parlamenterden 69'unun, 200 senato üyesinden de 25'inin kadınlardan oluştuğunu anlattı. Kakar'ın sözleri karşısında Türkiye'deki kadın örgütü temsilcileri büyük şaşkınlık yaşadı. Masada, "Bizim de Afganistan'ı örnek almamız gereken konular varmış" esprileri yapıldı.