BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,70
ALTIN 2.435,60
HABER /  EKONOMİ

Bütçenin temelleri sağlam

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bütçe açıklarının zamlarla karşılanacağı yönündeki haberleri böyle değerlendirdi.

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Bütçemizin temel görünümüne baktığımız zaman hiçbir sıkıntı yok. Türkiye'nin temelleri sağlam. Makro ekonomik temelleri de sağlam, bütçe temelleri de sağlam. Bunlardan da daha önemlisi Türkiye'de siyasi istikrar var'' dedi.

Bakan Yılmaz, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile beraber Malatya Valisi Vasip Şahin'i ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, bir basın mensubunun bütçe açıklarının zamlarla karşılanacağı yönündeki haberleri hatırlatarak, değerlendirmelerini sorması üzerine, bütçe çalışmalarının ve hazırlıklarının devam ettiğini belirtti.

Hükümet olarak bütçe çalışmalarına önem verdiklerini dile getiren Yılmaz, ''Borçlarımızın gayri safi milli hasılaya oranına baktığımız zaman, Avrupa Birliği kriterlerine baktığımız zaman Türkiye en az borçlu ülkelerden'' ifadelerini kullandı.

Geçen yıl borçların milli gelire oranının yüzde 40'ın altına düştüğünü hatırlatan Yılmaz, AB kriterlerine göre bütçe açıklarının yüzde 3'ün altında olması gerektiğini belirterek, pek çok Avrupa ülkesi bunu sağlayamazken Türkiye'nin uzun bir süredir bunu sağladığını ifade etti.

Geçen yılın seçim yılı olmasına rağmen bütçenin gayet disiplinli bir şekilde uygulandığını kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bundan sonraki süreçte de aynı şekilde...Konjonktürel bazı dalgalanmalar olabilir. Ama Türkiye'deki genel makro ekonomik çerçeveye baktığınızda hiçbir sıkıntı yok. Borçlarımızın, kamu açıklarımızın milli gelire oranı düşük. Faiz oranları düşük. Bankacılık sistemimiz sağlam. Türkiye ekonomisi gerçekten iyi yolda. Bu sene ithalatımız fazla artmadığı için buradan gelen vergilerde belli bir azalma söz konusu. İhracatımız artıyor. İhracatımızda vergi iadesi yapıyoruz. Aslında makro ekonomik dengelerimiz düzeliyor. Daha iyiye gidiyor. Bunun ama bütçeye bir miktar olumsuz etkisi olabilir. Biz her zaman bunları gerekli tedbirleri alarak çözeriz. Bütçemizin temel görünümüne baktığımız zaman hiçbir sıkıntı yok. Türkiye'nin temelleri sağlam. Makro ekonomik temelleri de sağlam, bütçe temelleri de sağlam. Bunlardan da daha önemlisi Türkiye'de siyasi istikrar var. Bir mesele olduğu zaman hemen vaziyet edecek ve hızlı bir şekilde karar alıp uygulayacak bir hükümet var. Bu tartışmaları bütçe süreci içinde meclisimizde zaten yapacağız. Dolayısıyla bir sıkıntı görmüyorum.''

Bakan Yılmaz, Valilik ziyaretinin ardından 2. SODES İyi Örnekler Konferansı'na ve SODES'in Bölgeye Sosyal ve Ekonomik Faydaları Paneli'ne katılmak üzere Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'ne geçti.