BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.513,05
HABER /  DÜNYA

Bushtan İrana büyük tepki

Bush, İran'ın atom silahına sahip olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi

Abone ol

İran'ın, uranyum zenginleştirme kapasitesini artırmak için inşa ettiği ikinci santrifüj ünitesine gaz dolumu yapmaya başlaması haberlerinin ardından ABD Başkanı George W. Bush, bu ülkenin atom silahına sahip olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

George W. Bush, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile toplantısı sırasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın ikinci santrifüjde uranyum zenginleştirmeye başladığı haberlerini duyduğunu bildirdi. Bush, ''böyle bir programı geliştirmeyi sürdürmesi durumunda dünyadan yalıtılacağına dair İran'ı ikna edebilmek için, uluslararası toplumla birlikte çabaların iki katına çıkarılması gerektiğini'' kaydetti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Ivanov ise, Moskova'da yaptığı açıklamada, Tahran yönetiminin, uranyum zenginleştirme kapasitesini iki katına çıkarmasının bir endişe nedeni olmadığını savundu. Ivanov, İran'ın, ikinci santrifüj şebekesini çalıştırmasının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) gözetimi altında olduğunu hatırlatarak, uranyum zenginleştirmeden ya da askeri anlamda uranyumdan söz etmek için erken olduğunu bildirdi.

İran'ın ISNA Haber Ajansı, ikinci bir santrifüj ünitesine gaz enjekte edildiğini ve bu gazın dönüştürüldüğünü duyurmuştu. Bu santrifüjlerin hem nükleer yakıt hem de daha yüksek zenginleştirme düzeylerinde nükleer bomba yapımında kullanılabilecek malzeme üretimi için kullanılabildiğini belirtiliyor.