BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Bursada iplik fabrikaları göçtü

Dünyayı sarsan kriz Bursa'da sert rüzgar estirdi. İplik fabrikalarının yarısı iflas etti. Kentte sadece 3 firma ayakta kaldı.

Abone ol

Tekstilin duayen firmalarından Sönmez Filament, Nergis Tekstil ve Polylen'in üretimlerini durdurmasının ardından, Bursa'da sentetik iplik sektöründe faaliyet gösteren 3 firma kaldı. Korteks ile kapasite ve istihdam kayıplarına rağmen Sifaş ve Politeks'in yoluna devam ettiği bildirildi.

Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Genel Sekreteri Eray Sanver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sentetik iplik sektörünün üretiminin yüzde 75'ini iç piyasaya sattığını, kalan bölümünü ise ihraç ettiğini belirtti.

Çin ve Hindistan gibi Uzakdoğu ülkelerinin, dampingli fiyatlar yüzünden dünya pazarlarına hakim olduklarını ifade eden Sanver, ''Çin'de bile üretim yüzde 25-30 düştü, Avrupa'da zaten durdu, bu coğrafyada üretimin sürdüğü tek ülke Türkiye kaldı'' dedi.

Sanver, küresel ekonomik kriz ve Türkiye'deki talep ertelemesi yüzünden sektörde kapasite kullanımında gerileme gözlendiğine dikkati çekerek, ''Ertelenen talepler, ne zaman realize olur? Bu, şu an için muamma'' gdiye konuştu.

Kriz sürecinde firmaların ayakta kalma savaşı verdiklerini, bu nedenle istihdamın da olumsuz yönde etkilendiğini ifade eden Sanver, şöyle devam etti:

''Tekstil sektöründe istihdamda yüzde 30-40'lık bir daralma var. Türkiye'nin her şeyden önce üretmeye ihtiyacı var. Ayrıca düşük üretim ölçekleri, dünya ölçeğinde üretememe sonucunu getiriyor. İşte bütün bu nedenlerle Türkiye'nin, ithalat yerine üretime yoğunlaşması gerekiyor.''

Eray Sanver'in verdiği bilgiye göre, Sönmez Holding bünyesindeki Sönmez Filament Sentetik İplik Sanayi A.Ş ve Nergis Holding iştiraklerinden Polylen Sentetik İplik Sanayi A.Ş ve Nergis Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin üretimden çekilmesinin ardından, Bursa'da sentetik iplik sektöründe faaliyetine devam eden Zorlu Holding şirketlerinden Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Politeks Entegre Plastik ve Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş ve Nergis Holding'e bağlı Sifaş Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş firmaları kaldı.