BIST 10.644
DOLAR 32,16
EURO 35,07
ALTIN 2.525,01
HABER /  EKONOMİ

Bursa dünyaya gül dağıtıyor...

Dünyanın en iyi gülleri Bursa'da yetişiyor.

Abone ol

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Kestel ilçesinde gül üreten Ekerler Roses firmasını ziyaret etti.

Dünyanın en büyük gül üretim merkezi olan Ekerler Roses sahibi Ahmet Eker ve Kestel Kaymakamı Cemil Aksak tarafından karşılanan Vali Harput, gül bahçesini gezdi. Bursa’da herkesin iftihar ettiği bir tesis görmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Vali Harput, “Dünyanın en büyük gül üretim merkezlerinden birisindeyiz. Birbirinden farklı çeşit ve renk adeta insanların sıkıntısını, stresini, moralsizliğini, her türlü problemine iyi gelen bu güller bugün Bursa’nın gururu olarak, Bursa ve Türkiye dışında pek çok ülkeye satılıyor. Bu başarılarından dolayı ben kendilerini kutluyor başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

SEKTÖRDE GEÇEN SEKSEN YIL 

Ekerler Roses sahibi Ahmet Eker ise baba mesleği olan sektörde seksen yıldır olduğunu belirterek, “Alman Kordes güllerinin Türkiye ve bölge acentesiyiz. Yani dünyayı 17’ye bölmüşler, dünyanın 17'de 1'i bizim. Biz üretimimizin yüzde 84,6’sını ihraç ediyoruz. Özellikle Türk Cumhuriyetlerine, Rusya, Ukrayna, Irak, Cezayir, Fas, Mısır ve son üç yıldır da çok ciddi rakamlarda Kore’ye yolluyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

EN KALİTELİ ÜRETİCİ BELGESİ 

Avrupa’da güllere kalite belgesi veren kurumdan ‘en kaliteli üretici’ belgesi aldıklarını anlatan Eker, “Bu sene 83 yeni çeşit göndermişler, bunları test ediyoruz. Yenişehir’de 2 yıl kalıyor eğer Türkiye şartlarına uyum sağlarlarsa üretime alıyoruz.” dedi.

Ekerler Roses, 2000 yılında faaliyetlerine 1500 metrekarelik bir alanda kesme gül üretimi ile başlayıp 2002 yılında gül fidesi üretimine geçti. Başta 80 bin adet olan gül üretimi birkaç yıl içinde 1,5 milyon adede yükseltti. Ekerler Roses, 523 dönümlük arazisinde Avrupa kalite ödüllü gül fidanı üretimi yapıyor.