BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Bugün Güneş tutuluyor

Bugün yılın ikinci Güneş tutulması meydana geliyor. Tutulmanın en iyi görüleceği yer Gabon. Afrika, Avrupa ülkeleri ile Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde görülecek tutulma Türkiye'de de parçalı tutulma olarak günbatımında izlenebilecek.

Abone ol

Bu yılın ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor.

Ay’ın, Güneş’in ışıkyuvarını örtmesiyle meydana gelen tutulma Afrika, Avrupa ülkeleri ile ABD’nin bazı bölgelerinden görülebilecek.

Tam tutulmanın en iyi gözlemlebileceği yer ise Gabon.

Bu tutulma, ‘hibrit’ olacak, yani halkalı tutulma olarak başlayacak ve tam tutulma olarak devam edecek.

Uzmanlar, Güneş’e çıplak gözle bakılmaması ve özel gözlüklerin kullanılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Tam Güneş tutulması, Ay’ın Güneş’in Dünya’dan görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesiyle gerçekleşiyor.

Ay’ın yeryüzünden en uzak mesafede bulunduğu zaman gerçekleşen halkalı tutulma ise, Ay’ın Güneş’i tümüyle örtmemesi ve çevresinde bir ışık halkası olarak görünür hale gelmesiyle oluşuyor.

Tutulma, Florida’ya yaklaşık 1000 kilometre mesafede başlayacak. Ay’ın gölgesi doğuya doğru eğildikçe halkalı tutulma da tam tutulmaya dönüşecek.

Tam tutulmanın en parlak olacağı yer, Atlantik Okyanu’nda Liberya’nın yaklaşık 330 kilometre güneybatısına düşen nokta olarak belirlendi. Karada ise tutulmanın en rahat görülebileceği yer Gabon.

Türkiye’den de gün batımında izlenebilecek tutulma parçalı tutulma olarak gerçekleşecek ve Güneş’in yüzde 7’lik kısmı örtülecek.