BIST 10.320
DOLAR 32,18
EURO 35,10
ALTIN 2.465,06
HABER /  GÜNCEL

Bu şiir de nereden çıktı?

Orhan Seyfi Orhon'un 1933'te yazdığı "Hokeyci Türk Genci" adlı şiiri Emre Aköz'ü şaşırttı. Aköz, aristokrat bir spor dalı olan hokeyin şiirimize nasıl girdiğini sorgulad

Abone ol

Cumhuriyet Dönemi ünlü şairlerinden Orhan Seyfi Orhon'un 1933'te yazdığı "Hokeyci Türk genci!" şaşkınlık uyandırdı.

Yiğit Akın'ın "Gürbüz ve Yavuz Evlatlar: Erken Cumhuriyet'te Beden Terbiyesi ve Spor" adlı kitabından alıntı yapan Emre Aköz, Avrupa'nın aristokrat sporlarından hokey ve golfun nasıl olup da Türk şiirinde yerini aldığını sorguladı:

Hokeyci Türk genci!

Yiğit Akın'ın "Gürbüz ve Yavuz Evlatlar: Erken Cumhuriyet'te Beden Terbiyesi ve Spor" adlı kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. İncelemenin konusu adından da belli: 1920'li ve 30'lu yıllardaki spor politikaları...

Akın kitabın başına Orhan Seyfi'nin 'Yeni Türk' dergisinde (Haziran 1933) çıkan Spor Marşı'nı almış. Önce okuyalım, sonra bir noktaya dikkatinizi çekeceğim:

"Gül, oyna, koş!
Spor ne hoş!
Golf, eskrim, hokey...
Hep aynı şey!
Hepsinde maksat birdir:
Sağlam vücut, sağlam fikir!
Unutma ki, genç sporcu:
Senin için meslek borcu,
Tehlikeden hiç yılmamak,
Doğruluktan ayrılmamak,
Mert olmaktır... Sende eğer
Varsa böyle meziyetler;
Seni bütün bir memleket;
Büyük, küçük bütün millet;
Bey, efendi, ağa, paşa;
Alkışlarız hep: Şa!.. Şa!.. Şa!.."

Üçüncü dizedeki "golf, eskrim, hokey" örnekleri çok tuhaf değil mi? Hadi eskrim neyse de... Golf ve özellikle de hokey için ne dersiniz?

Marşların özelliği kitleselliktir.

Ayrıca biliyoruz; o dönemde her şeyin 'millisi' makbuldü. Acaba ne olmuş da böyle bireysel ya da Batı'nın aristokrat-burjuva sporları marşa girivermiş?

Yazı: Emre Aköz
Kaynak: Sabah