BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Bu şans topu değil iş topu

Bu çekiliş her hangi bir şans oyunu için değil... Bu kez toplar umutlu bir bekleyiş için dönecek. Madenci adaylarının umudu şans topunda.

Abone ol

Bin 160'ı üniversite mezunu, 37 bin 119 işsiz adam koşarak TTK'ya başvurdu. Çünkü TTK 3 bin işçi alacaktı. Kayıtlar yapıldı sıra seçmelere geldi. Seçme sınavları haftalarca sürdü. Hiç bir mesleki kariyer aranmayan iş kolunun tek şartı vardı: Bedenen güçlü olmak. Bu zorlu sınavı 20 bin 814 aday geçti.

UMUT ÇEKİLİŞİ

Ancak iş yine bitmedi, belki de hayatlarının en zor çekilişine kaldı. İnsanlara para kazandıran "Şans Topu" küreleri maden ocağının bahçesine kuruldu ve toplar bu sabahtan itibaren dönmeye başladı. Günlerce dönecek 3 bin şanslıyı belirleyecek.

TTK’ya bağlı maden ocaklarından Amasra’ya 200, Üzülmez’e 450, Kozlu’ya 700, Armutçuk’a 300 ve Karadon’a bin 350 olmak üzere alınacak toplam 3 bin maden işçisi için 35 bin 272 kişi, madenlere yatkınlıkları konusunda uygulamalı testlerden geçirildi. 4 metre boyunda, 34 kilogram ağırlığında maden direğini taşıyıp, kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandıklarına bakılan adaylardan yeterli puanı alan 20 bin 814 kişi, noter huzurunda yapılacak kura çekilişine katılmaya hak kazandı.

Kuruma bağlı Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde başlayıp, 24 Kasım’a kadar her gün bir müessese müdürlüğünde gerçekleştirilecek kura çekilişi sonucunda 3 bin şanslı işçi belirlenecek. 1 Ocak’ta maden ocaklarında işbaşı yapacak işçiler 1175 YTL maaş alacak.

TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri, işçi adaylarının beden güçlerinin test edildiği sınavlarda kimseye torpil ve ayrıcalık uygulanmadığını, kura çekilişinde de aynı özenin gösterileceğini belirterek, kuraya girecek tüm adaylara şans dileğinde bulundular.