BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bu rezaletin dünyada benzeri yok

Siz siz olun şu günlerde sakın hastalanmayın. Hastanelere yolunuz düşerse vay halinize. Rezalet ansiklopedilere bile sığmaz. Savaş Ay bir okurun çilesini yazdı.

Abone ol

SSK hastalarının serbest eczanelerden ilaç alması işkenceye dönüştü. Savaş Ay yaşanan dramı bir okurun feryadını yazdı diyerek devlet yetkililerine seslendi.


Sessizlerin sesi olabilir miyiz acep" diye açtığımız Alo Savaş Abi hattına SSK'ların şu günlerdeki vahim durumuyla ilgili yüzlerce telefon geliyor.
"Yeni bir uygulamaya geçildi, köhnemiş bir dev sorunun ıslah sürecidir" filan deyip tolere etmek, fren mesafesi tanımak şart elbette. Ama sancıları yansıtmak da bir başka şart. Aksayan taraflar bilinecek ki çareler de bu şekilde bulunacak.

Dinleyin heeey!..
Bakın birkaç mesajı paylaşıp durumun bir haritasını sunuyorum size. Sanırım yetkili etkili isimler de bunlardan epey istihbarat çıkarır ve önlem paketlerini bunlara göre de hazırlar. İlk sızlanma bilgisi kabus hikayesine benziyor. Okurumuz anlattıkça açılıyor açıldıkça anlatıyor. Haydi siz de kulak verin.

"Sistem bööle!.."
"Savaş Bey. Geçen cuma günü Bakırköy Osmaniye SSK'dan pazartesi sabahı saat 08.30'a randevu aldım. Bu sabah 08.30'da gittiğimde yaşadıklarıma inanamadım. Görevliler 'Yeni sisteme geçildiğini, artık randevulu hasta dışında da hasta alındığını bu yüzden kimlik ve sağlık karnesi fotokopisi çektirmem gerektiğini' söyledi.

Teyzenin hali
SSK içindeki fotokopi çekim yerinde 40-45 civarında hasta bekliyordu. Ben de dışarı çıktım ve en yakındaki fotokopiciye gittim. Orada da en az bu kadar kişi sırada bekliyordu ve inat edip 5 fotokopici daha dolaştım. İnanın hepsi aynı doluluğu yaşıyordu, hatta yaşlı bir teyze bana; 'Oğlum herhalde SSK ile sadece eczane ve özel hastaneler değil, fotokopiciler de anlaşmış' dedi.

Gerçek payı var mı?
Bilmiyorum ama gerçek payı da yok değil. Ancak benim anlamadığım, hadi ben 30 yaşında genç sayılırım. Peki ya o yaşlı teyze ve amcalar nasıl bu eziyete katlanıyor, inanılır gibi değil.. Bence bu insanların heykelini dikmek gerek. Onlara yazık değil mi, onların ne suçu günahı var. Zaten hasta insanlar, bir de onları kuyruklarda perişan ediyorsunuz.

Feryada bak!..
İnanın bugün o içler acısı durumu görünce benim içim parçalandı. Ben ki yıllardır başbakanımızı her platformda insanlara karşı savunan biriyim ama bu manzara karşısında inanın savunacak hiçbir şey bulamadım. Orada insanların feryatlarını görünce, inanın ne enflasyon düşüşü, ne kurlardaki düşüş, ne ihracat patlaması, hiçbiri insanın aklına gelmiyor. (Bunu Yüksek Lisans Mezunu ve Yatırım Bankacılığında çalışan biri olarak söylüyorum.)

Fotokopi
Anlayamıyorum biri bana izah etsin insanların kimliklerinin aslı yanlarında sağlık karnelerinin aslı da yanlarında peki bir de fotokopi niye devlet kendi doktoruna güvenmiyor mu? Doktor bunların asıllarını görüp muayene edemez mi. Zaten parası olmadığı için SSK'ya gelen vatandaş bir de, yok fotokopi parası yok hasta kayıt parası diye soyuluyor.

Beş dakikada
İnanamıyorum; bugün hükümeti her platformda savunduğum için inanın neredeyse pişmanlık duyacaktım. Duyacaktım diyorum, çünkü henüz her şey bitmiş değil. Ama takip edeceğim, eğer bu sorunların tespiti yapılıp çözüm üretilmez ise işte o zaman pişmanlık duyacağım. Ben insanları hemen yargılamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Umarım bu sistemi bir an önce düzeltirsiniz. Eski sistemde randevumu alıp giderdim, 5 dakika işim sürerdi ve ilaç alımıyla birlikte 30 dakikada SSK'dan çıkardım.

Yaşlı yaşlı insanlar
Bugün ne oldu biliyor musunuz? 08.30'da randevuya geldim, 45 dakika fotokopi çekimi için koşturdum (tam Levent Kırca parodisi gibi) sonra 'hasta kayıt kuyruğuna gir' dediler bir 30 dakika da orada bekledim. O yaşlı insanlara bu kadar dayanıklı oldukları için takdirlerimi iletip SSK'dan çıktım.

Başbakanımız görse
Evet yanlış duymadınız, saat 09.45'te muayene olmadan orayı terk ettim ve abartısız söylüyorum o an halimden, halimizden ülkem ve milletim adına utandım. Allah aşkına şuralara bir çeki düzen verin, bu iş masa başında karar almakla olmaz pratikte uygulanabilirliğini ölçün lütfen. Bugün oradaki yaşlıların halini Başbakanımızın da görmesini çok isterdim.

Oy gidi Cerrahpaşa!..
Burak Karaaslan adlı okurumuzun derdi de tam S.O.S'lik. Diyor ki;
"Sayın Savaş Bey, kardeşim 16.9.2005'ten beri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde lösemi teşhisiyle hematoloji servisinde SSK'dan sevkli olarak yatmaktayım.

İlaç kalmadı
SSK'nın yeni uygulamasından dolayı sevk yaptırıp ilaç alacak yer yok. Çünkü kapanmış. Peki biz bunları nasıl temin edip, kimle muhatap olacağız? Hastane eczaneleri kepenk indirmiş bile. 2 günlük ilacımız kaldı, şaşkınız. Bize yol gösterin ne olur."

Yazı:Savaş Ay
Kaynak:sabah.com.tr