BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.448,30
HABER /  GÜNCEL

Bu oyuncaklara dikkat!

Oyuncakta TSE alma zorunluluğu kaldırıldı. Piyasa zehirli oyuncaklarla doldu.

Abone ol

Çin’e 450 doları veren zehirli de olsa getiriyor

Oyuncaktaki tehlikenin ortaya çıkardığı gerçek: Türkiye TSE denetimini kaldırdı. CE belgesi almak yeterli. Sonrası mı? Çok kolay...

Oyuncakta zehirli boya paniği büyürken, Türkiye’ye getirilen oyuncakların da tam bir denetimden geçmediği anlaşılıyor. Görüşlerine başvurduğumuz oyuncak distribütörleri, sahte oyuncaklardan ve yetersiz denetimden yakındı. Çok ucuza satılan oyuncakların malzemelerinin tehlike içerebileceğine dikkat çeken oyuncakçılar, piyasanın nedeyse tamamının Çin malı oyuncaklarla dolu olduğunu söyledi.

Türkiye Oyuncakçılar Derneği Başkanı Ahmet Alioğlu, Mattel’in almış olduğu kararın örnek bir davranış olduğunu belirtmesine karşın, “Ancak Mattel firması bu oyuncakları Avrupa üzerinden Türkiye’ye soktu. AB üzerinden mal gelirken ART belgesi olması yeterli. Türkiye sınırında yeni bir denetleme yapılmıyor” dedi.

Zehirli oyuncak iyi sattı

İstanbul’un en büyük oyuncak piyasası Tahtakale’deki toptancılar ise özellikle Barbie’nin toplanan modelinin 1 yıldır Türkiye’de olduğunu söylüyor. Ekincioğlu Oyuncakçılık’ın yöneticisi Nafiz Ekincioğlu, Barbie’nin en az 100 modeli olduğunu ve ’köpekli model’ olarak bilinen ürünün 1 yıldır piyasada olduğunu söyledi.

Test kalkınca tehlike artı

Çin’den oyuncak ithal eden Gürkan Oyuncak’ın sahibi Gürkan Göver ise özellikle ’CE’ standardına dikkat çekiyor: “2006 yılına kadar Türkiye’ye oyuncak ithal edebilmek için TSE Belgesi alma zorunluluğu vardı. Bu belgeyi alabilmek için ithal edeceğimiz üründen örnekleri TSE’ye teslim eder, burada inceleme ve araştırma yapılırdı. Laboratuvarda test edilirdi. Çıkan sonuçlar standartlara uygunsa mal getirilirdi. 2006 yılında AB standartlarına geçince TSE zorunluğu ortadan kalktı. Çin’den mal getirmek istediğimizde sorulan tek belge ’CE’. Türkiye olarak hiçbir denetimden geçirilmiyor. İthalatçı firma olarak işimiz kolaylaştı ama CE Belgesi almak çok kolay. Pilli oyuncaklar için 450 dolar ödediğinizde CE Belgesi alabiliyorsunuz.”

Önlemler artırılıyor

Bir başka oyuncak şirketi olan Hasbro da oyuncakların test standartları konusundaki kıstaslarını daha da sıklaştıracaklarını, şimdilik Çin malı oyuncaklar üzerinde yaptıkları testlerde herhangi bir sağlık sorununa rastlamadıklarını açıkladı. Hasbro oyuncaklarının neredeyse tamamının Çin’de üretildiğini hatırlattı. Haziran ayında RC2 şirketi Thomas&Friends isimli oyuncak trenlerini kurşun içeren boyası nedeniyle toplatmıştı.


Bebek önlükleri bile tehlikeli olabilir

Çin'de üretilen mallardaki kurşun miktarının bebek ürünlerinde de sorun olduğu ortaya çıktı. New York Times gazetesi dünyaca ünlü Toys ’r’Us mağazasına gidip burada 5 dolara satılan çocuk önlüklerini laboratuvarda test ettirdi. Önlüklerde kullanılan boyanın normalin 3 katı kurşun içerdiği, bebeklerin önlükleri ağızlarına götürmesi durumunda zehirlenmelerin meydana gelebileceği belirtildi.

Mıknatıs nedeniyle toplananlar

Polly Pocket
Doggie Day Care
Barbie
Tanner
Batman
One Piece

Boya nedeniyle toplananlar

Susam Sokağı
Araştırmacı Dora


Sahte CE damgası bile vuruyorlar

Takara Tomy’nin Türkiye Temsilcisi Super J. Super J’nin Türkiye’ye getirdiği en önemli ürünlerin başında ise Beyblade oyuncakları geliyor. Super J’nin sahibi Erdal Güven, “Beyblade’de sahtesi orjinalinin piyasasını kaptı. Sahtesi 3 YTL’den satılırken orjinali 30 YTL.. Ama sahte ürünlerin çocuk sağlığına tehdidi var. Çünkü hiçbir testten geçmiş değil. Öyle sahtekarlık yapılıyor ki üstüne sahte CE damgası bile vuruyorlar.”