BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Bu kooperatif Türkiye’de bir ilk

Türkiye’de bir ilk olarak ‘’Bilgi Üretimi Kooperatifi’’ kuruluyor. <br/>Avrasya Üniversitesi akademisyenleri yüksek lisans ve lisans öğrenci...

Abone ol

Türkiye’de bir ilk olarak ‘’Bilgi Üretimi Kooperatifi’’ kuruluyor.
Avrasya Üniversitesi akademisyenleri yüksek lisans ve lisans öğrencileri tarafından birkaç aydır kurulması gündemde olan Bilgi Üretimi Kooperatifi’nin ilk temelleri atıldı. Avrasya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci beraberindeki lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek kooperatifin kuruluşu için başvuruda bulundu. Heyet ardından Trabzon Valiliği’ni ziyaret ederek konuyla ilgili Vali Yardımcısı Şükrü Kara ile görüştü. Ziyarette konuşan Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci, Türkiye’nin kooperatifçilikte dünya sıralamasında iyi bir yerde olduğunu belirterek “Asıl sorunumuz kooperatif kurmaktan ziyade kooperatifçiliği tanımamamız olmuştur” dedi.
Sirkeci, konuyla ilgili yaptıkları araştırmaya vurgu yaparak “Yaptığımız araştırmada gördük ki ülkemizde bilgi üretimi amacı güden hiçbir kooperatif bulunmamaktadır. Kimse yanlış anlamamalı. Biz bilgi bankası değil bilgi üretimi eğitiminden bahsediyoruz. Biz diyoruz ki bu ülkede bilim üretiliyor mu? üretilmeye çalışılıyor ama olması gerekenden çok daha az. Bilim insanı kafası var mı? şu an insanlarımızda yok. Biz onu sağlamaya çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda biz akademisyenler öğrencilerimizle beraber bu kooperatifi kurmaya karar verdik. Şimdiden TÜBİTAK’tan destek sözü aldık. Bakanlık çalışmamıza destek veriyor benimsiyor” diye konuştu.
Kooperatiflerinin amacı ile ilgili lorak da Sirkeci “Kamuoyunda fikri mülkiyet bilincini oluşturmak, fikri mülkiyetin önemini vurgulamak, insanları başkalarının yaratılarına ve dolayısıyla da fikri mülkiyete saygı duymaya teşvik etmek, bilimsel araştırmayı özendirmek, bilgi ve ya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların eser sahiplerine,bağlantılı kişi ve ya kurumlara verilmesini sağlamak,böylece telif hakları bilincinin oluşması ile korsan ve sahte ürün ticaretini durdurmak , bilimsel çalışma yapanların haklarının teslim edilmesini sağlamak” olarak özetledi.
Heyeti makamında kabul eden Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara ise söylenenlerin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, bu tür çalışmalara destek vereceklerini söyledi.
(İHA)