BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  GÜNCEL

Bu kanun değişirse Öcalan çıkar!

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk Öcalan'ın Anayasadaki bir maddenin değişmesi halinde çıkabileceğini söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Abdullah Öcalan'ın yakalanması döneminde çıkarılan idam cezası hakkında konuştu. Türk, o dönem çıkarılan kanun ile Öcalan'ın çıkmasının mümkün olmadığını ancak bu kanun değiştirildiği takdirde Öcalan'ın çıkabileceğini söyledi.

Haberx.com'dan Hülya Okur'a konuşan Hikmet Sami Türk çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte o röportajdan bir bölüm:

Bir çatışmasızlık dönemi ve çekilme var. Terör örgütü yurtdışına çekiliyor, aslında 1999’da da oldu böyle bir çekilme. Öcalan, 15 Şubat 1999 günü Kenya’da yakalandı, 16 Şubat günü Öcalan İmralı adasına götürüldü fakat aynı gün Öcalan adına AİHM’e başvuruldu ( ne kadar örgütlüler bakın, İmralı’ya götürüldüğü gün, AİHM’e başvuruyor) Öcalan, idam istemiyle 31 Mayıs’ta yargılanmaya başlanıyor, 9 duruşma yapılıyor fakat bu arada 1982 anayasasının DGM ile ilgili 143.maddesinde Hakimlerden birinin askeri hakim olması öngörülüyordu, AİHM kararlarında ise içinde asker olması nedeniyle mahkemelerin bağımsız sayılamayacağı görüşü vardı ve Türkiye bu nedenle pek çok davayı kaybetmiştir.

Biz bu maddeyi sivilleştirdik. 29 Haziran günü Öcalan 125.maddeye(ülkeyi bölmek, parçalamak, başka bir devlet kurmak girişimi) göre idam cezasına mahkum ediliyor, 25 Kasım günü Yargıtayca onanıyor, 30 kasım günü AİHM’den bir ihtiyati tedbir kararı geliyor, Öcalan hakkındaki kararın infaz edilmemesi isteniyor.

ÖCALAN'A İDAM KARARI

Bunun üzerine koalisyon liderleri toplanıyor, 12 Ocak 2000 günü, şu karar alınıyor: “Devlet Bahçeli, ANAP lideri Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer ve DSP’den Hüsamettin Özkan, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Dış İşleri Bakanı İsmail Cem, İnsan Hakları Bakanı Mehmetali İrtemçelik, MHP’den Bahçeli’nin kurmayı Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu. O toplantı 7,5 saat süren toplantıdır. Bu toplantı sonucunda şu karar Ecevit tarafından açıklanıyor:

“Koalisyonu oluşturan MHP, DSP ve ANAP Genel Başkanları bugün Başbakanlıkta yapılan toplantıda terörist başı Öcalan hakkında AİHM’de kesinleşmiş idam cezasının infazının bir süre ertelenmesine ilişkin ihtiyati tedbir kararını ayrıntılarıyla değerlendirmişlerdir. Bilindiği gibi Türkiye’nin AİHM’in verdiği kararları değiştirmesi söz konusu değildir, süreç tamamlandığında dosya ivedilikle TBMM’ne gönderilecektir, genel Başkanlar hukuka saygı çerçevesinde aldıkları bu kararı, terör örgütü ve yandaşı çevrelerce milleti ve devletiyle Türkiye’nin yüksek menfaatlerinin aleyhine kullanılmak istendiğinin değerlendirilmesi halinde erteleme süreci kesilerek infaz sürecine derhal geçileceği hususunda görüş birliğine varmışlardır”

ÖCALAN VE 65 KİŞİ İDAM EDİLECEKTİ

Eğer idam edilmesi için dosyayı meclise göndermiş olsaydık, o zaman meclis bir kanun yapacaktı fakat o sırada 65 kişi daha idam cezasını bekliyordu, böyle bir kanun sadece Öcalan için çıksaydı, eşitlik ilkesine aykırı olacağından iptale de mahkumdu.

Eşitliği sağlamak için o 65 dosyayı idam edecek olsaydık, Türkiye bir dar ağacı ülkesi haline gelecekti. O nedenle 1984’ten beri süregelen idam cezasını uygulamama cezası ertelenmiş oldu. İki durum dışında idam cezası kaldırıldı: Savaş veya çok yakın savaş tehdidi halleriydi. Biz de o haller saklı kalmak kaydıyla idam cezalarını müebbet ağır cezalarına dönüştüren, 3 Ağustos 2002 tarihli 4771 sayılı kanununu çıkarttık, bu kanundan sonra erken seçim kararı alınmış olduğu için Adalet Bakanlığından ayrıldım.

BU KANUN YÜRÜRLÜKTEYKEN ÖCALAN'IN İMRALI'DAN CENAZESİ ÇIKAR

Bunun yerine yeni bir kanun geldi. Bu kanun yürürlükte olduğu sürece Öcalan İmralı’dan çıkamaz. Çünkü onun için öngörülen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını hayatı boyunca çekmesidir. Oradan ancak cenazesi çıkar. Kanunun ön gördüğü bu.

Ama şimdi siyasi süreç değişti. Öcalan barış sürecine katkıda bulunuyor, bütün bunlara dikkat edilerek, başka bir düzenleme yapılması için şu anda yürürlükte olan ceza ve güvenlik tedbirlerinin uygulanması hakkında kanunun ilgili maddesi(4771 sayılı kanun)nin değişmesi lazım.