BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.384,54
HABER /  GÜNCEL

Bu işin içinde bir GATAkulli var

Gülen, Ergenekon tutuklusu emekli askerlerin sağlık sorunları nedeniyle hastanelere sevki ile ilgili olarak görüşünü belirtti.

Abone ol

Hakkındaki iddialar ve davalar nedeniyle Türkiye'den ayrılarak ABD'de yaşamaya başlayan,  davaların düşmesi ile Türkiye'ye dönüşü konuşulurken, "Başbakan Erdoğan'a zarar vermemek için" ülkeye dönüşünü bir süre daha ertelediğini duyuran Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen, Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür’e verdiği röportajda, Ergenekon operasyonlarıyla ilgili olarak, “Bu işlerin sulandırıldığı gibi bir kaygı var. Bana da öyle geliyor. Silivri Cezaevi ile GATA arasında yatay geçiş, yani yatış geçişi var. Bizim Erzurumlular bunu şöyle yorumluyor; ‘Bu işin içinde bir ‘GATA’kulli var.’ Hükümete karşı da bazı hesaplar seziliyor. Bunlar iyi şeyler değil” dedi. 9 yıldan beri Amerika’da yaşayan Gülen, oturduğu evde aralarında Sabah yazarı Mahmut Övür’ün de bulunduğu bazı gazetecilerle görüştü. Övür, dün görüşmenin detaylarını köşesine taşıdı.

Gülen’in gündeme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

TÜRKİYE’YE DÖNÜŞ: Siz olanaklı görüyor musunuz bunu? Orada hükümeti zora sokmamak için şu an dönmeyi düşünmüyorum. Hissi hareket etmemeli. Olabilecek sıkıntıları hükümete fatura ederler. Yargının en sıkıntılı zamanlarında beraat aldım. Hukuken bir sorun yok dönmemde, ama hâlâ bazı dengeler aleyhte. Durumu bu haliyle korumak vacip gibi. Sonu nereye varır Allah bilir. Bizler üzerimize düşeni yapmalıyız.

DAVOS ÇIKIŞI DOĞRU: Başbakanın çıkışı doğru bir çıkıştı. Halk da desteğini verdi. Zaten daha sıcağı sıcağına özür dilemeleri de bunu gösteriyor. Türkiye’de Yavuz Sultan Selim gibi karşılandı. Türkiye bölgede önemli bir ülke. Türkiye’siz bu bölge düşünülemez. Çünkü her yerde Osmanlı’dan kalma müthiş bir kredimiz var.

NEO OSMANLILAR: (Türkiye’nin Irak’taki rolünü değerlendirdi) Bölgede gerginlik var. Bir otorite boşluğu var. ABD o boşluğu oluşturdu. Şu an kendi içlerinde çok ayrıldılar. Aralarında kin ve nefret var. Şiiler’in bile içlerinde bu var. ABD de bunu istiyordu. Girip çıktıkları her yerde problem bıraktılar. O bölgelerin kaderi bu maalesef. Hariciler, Moğollar, Emeviler, Bizans geçti o bölgelerden. Osmanlı’ya kadar hep kan revan içinde kaldı. Jeopolitik olarak çok önemli bir yer. En sorunsuz zamanları Osmanlı dönemi olmuş. Dileriz yeni Osmanlı ruhu olur oralarda. Neoconlar’a karşı Neo Osmanlılar ...

TÜRKİYE YENİ OSMANLI MI?: Neden olmasın? ABD’nin Neoconlar’ı varsa Türkiye’nin de Neo Osmanlılar’ı olur...

GATA’KULLİ: (Ergenekon operasyonunu değerlendirdi) Henüz istenen noktaya gelinmedi. Bunların üzerinden zırhları yırtılamadı. Bu işlerin sulandırıldığı gibi bir kaygı var. Bana da öyle geliyor. Baksanıza sürekli Silivri Cezaevi’yle GATA arasında, bir ara Cengiz Çandar söyledi, yatay geçiş, yani yatış geçişi var. Bizim Erzurumlular bunu şöyle yorumluyor; ‘Bu işin içinde bir ‘GATA’kulli var.’ Hükümete karşı da bazı hesaplar seziliyor. Bunlar iyi şeyler değil.

ÜÇ GAZETEYİ İŞARET ETTİ: Taraf, Bugün ve Vakit gibi bazı gazetelerde yüklenmeler oluyor. Bundan 10 sene önce bunlar yapılamazdı. Bazı söylenmezler söylenir oldu.

ALMAZLARSA AB KAYBEDER: İnşallah devam eder. Ama AB’ye almazlarsa ne olur? Sayın Başbakan’ın dediği gibi onlar kaybeder. Ama bu yolda bazı kazanımlar da oldu. Demokrasi adına mesela. Bazılarının endişeleri yersiz. Endişeler haklı olsaydı orada yaşayan Türklerde kaybolmalar olurdu, ama olmadı. AB’yi istemeyenler kimler? Onlara bakmak lazım, altını araştırmak lazım.

GÜLEN-ABD İLİŞKİSİ: Buraya ilk geldiğimizde kaygıyla çok ilgilendiler. Hatta üç kez FBI geldi soruşturma yaptı. Ama bizim terörle ilgili olarak, “Müslüman terörist olmaz, terörist ise Müslüman olmaz” sözümüz önemli güvence yarattı. Sonra karışmadılar.

YEREL SEÇİMLER: Ben hiç müdahil değilim. Ama kamuoyu araştırmalarında bazı konularda adım geçiyorsa onu kullanıyorlar ne yapabilirim ki... Her gün gazetelere internete bakıyorum. En az bir iki kez ismimiz geçiyor. İnsan üzülüyor tabii ve bir süre sonra kanıksıyor da.