BIST 10.250
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.408,82
HABER /  GÜNCEL

BU İHALE KİME GİDER?

Sabah-atv ihalesinin şifrelerini çözdük. Üç talipli var. Ortakları dikkat çekici. Özellikle de biri var ki...

Abone ol

İNTERNETHABER

Sabah-atv ihalesine başvurular sona erdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk, SABAH-atv ihalesine şimdiye kadar üç grubun ön yeterlilik almak için başvurduğunu açıkladı: Nurol Grubu, Çalık Grubu'nun önderliğindeki Turkuaz konsorsiyumu ve RTL-İpek-Sancak grupları.

Şimdi o gruplara tek tek bakalım:

TURKUAZ KONSORSİYUMU

Atv -Sabah ihalesi ikinci kez ertelenince kulislerde "bu erteleme Çalık grubu da ihaleye katılabilsin diye" şeklinde dedikodular dönmeye başlamıştı. Ve bir ay sonra Çalık grubunun atv-Sabah ihalesini girmesiyle konuşulanların pek de dedikodu olmadığı anlaşıldı. Peki başka neler konuşulmuştu kulislerde? "Hükümet 22 Temmuz seçimlerinden sonra kendi medyasını kurmak istiyordu. Çünkü Yeni Şafak, Star, Zaman, Vakit gibi gücü ve satışı ‘sınırlı’ medyayla yetinmesi imkansızdı. Bunun için de Çalık Grubu'nun atv-Sabah'ı almasından daha uygun bir durum olamazdı." 

İşte bu nedenle ertelenen ihaleye Turkuaz Grubu girdi.  Çünkü Turkuaz'ın yönetim kurulunda Başbakan'ın dünürü Sadık Albayrak'ın oğlu Serhat Albayrak, Çalık grubunda finans yöneticisi Bülent Aksu ve grubun patronu Ahmet Çalık görülüyor. Tüm bu "akrabalık ilişkileri"Çalık'ın alması durumunda  atv-Sabah'ın "hükümet televizyonu" olacağı imajını güçlendiriyor?

RTL- İPEK-SANCAK GRUBU

İhaleye giren ikinci grup, Ethem Sancak grubu ile Avrupa televizyon devi RTL'nın oluşturduğu ortaklık. Sancak, Başbakan'a ve hükümete yakın. Erdoğan'ın her dediğini yapıyor.Okulsa okul, camiyse cami... Ortağı olduğu Star da hükümeti destekliyor. RTL'nin sözcüsü Oliver Herrgesell "Biz hükümetlere yakın olarak tanınmayız, gazetecilik yönümüz ağır basar. Türkiye’ye gelirsek gazeteciliğimizle geliriz" dese de gelecek günler ne gösterir bilinmiyor!

NUROL - CARLYLE KONSORSİYUMU

İnşaat, finans ve gıda alanlarında da faaliyet gösteren Nurol Holding özellikle savunma sanayinde büyüyor. atv-Sabah ihalesinde bir tek Nurol-Carlyle konsorsiyumu bağımsız duruyor,

Kulislerde dolaşan iddialara göre "5 Aralık Sabah-atv ihalesi, hükümetin kendi güçlü medyasını kurmak için büyük bir fırsat. İhaleyi hükümete yakın bir grubun alması halinde Türkiye’de satılan her iki gazeteden biri hükümet kontrolüne geçmiş olacak."