BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.401,23
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bu iddia Gandi'yi çok kızdıracak!

Yeni Akit gazetesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü dönemine ait yeni bir yolsuzluk iddiasını gündeme taşıdı

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü dönemiyle ilgili şaibe iddiaları bugüne kadar pek çok kez yazıldı. Kılıçdaroğlu ise her defasında farklı suçlamalarla iddiaları savuşturmaya çalıştı. Akit, Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü dönemiyle ilgili şok belgelere ulaştı.

Akit'in ulaştığı belgeler Kılıçdaroğlu döneminde SSK'nın adeta OYAK'a peşkeş çekildiğini gösteriyor. Zorla SSK-OYAK İnşaat ortaklığı kurulmuş; inşaat, bakım ve onarım işlerini OYAK İnşaat'a yaptırma zorunluluğu getirilmiş ve diğer şirketler yüzde 40, yüzde 50 kırım yaparken, OYAK İnşaat'a yüzde 1 kırımla iş verilmiş.

Yeni Akit gazetesinin yayımladığı haberin ayrıntılarında, SSK Genel Müdürlüğü ile OYAK arasındaki ilişki belgelerle anlatıldı:

İŞTE RESMİ RAKAMLAR

Kurum, 14.5.1998 tarih ve 1756 sayılı Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda; Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun bir iştiraki olan OYAK İnşaat A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 25'ine, aralarında imzalanan bir ortaklık anlaşması çerçevesinde 17.7.1998 tarih ve 98/11618 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2.775.500 Amerikan Doları üzerinden Türk Lirası ödedi. Bu aşamadan sonra kurum, keşif bedeli 100 milyar liranın üstündeki tüm inşaat, onarım ve bakım işlerini Bayındırlık Bakanlığı birim tutarı üzerinden yüzde 1 iskonto ile Oyak İnşaat A.Ş.'ye yaptırdı. Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları olmayan harcama kalemleri için ise maliyet ve yüzde 15 kar esası uygulandı.

SKANDAL ORTAKLIK SÖZLEŞMESİ

Ortaklık sözleşmesi ile SSK'nın ihalesiz olarak bütün inşaat-bakım ve onarım işlerini OYAK'a yaptırması; kurumun, bu yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde, OYAK'tan aldığı hisseleri bedelsiz olarak iade edeceği taahhüt altına alınıyor.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Ancak, kurumun ihale usullerine tabi olmaksızın iş yaptırılabilmesi konusunu düzenleyen İhale İşlemleri Yönetmeliği'nin 54. maddesinde, sadece kurum yararı görülen hallerde, maddede sayılan kuruluşlara iş yaptırılabileceği ifade ediliyor. Buna karşın, kurum ile OYAK İnşaat A.Ş. arasında imzalanan ortaklık sözleşmesinde, kurumun 100 milyar liranın üzerindeki tüm inşaat, onarım ve bakım işlerini bu şirkete vermesi şeklinde bir hükmün yer alıyor olması, söz konusu yönetmeliğin 54. maddesindeki idarenin takdir yetkisi ile açıkça çelişiyor. Bu sözleşme ile yürürlükteki İhale İşlemleri Yönetmeliği'nin Kurum yararı olan haller için öngördüğü istisnai bir durum Oyak İnşaat A.Ş. için sürekli hale getirilmiş, bu da yürürlükteki yönetmelik ile uygulama arasında bir çelişki anlamına geliyor.

GAYRİ RESMİ DEĞİŞİKLİK

Belgelere göre, SSK yönetimi OYAK ile söz konusu sözleşmeyi imzalamadan önce de, inşaat işlerini OYAK'a ihale usullerini uygulamadan verebilmek için İhale Yönetmeliği'ni değiştirmiş, ancak bu değişikliği Resmi Gazete'de yayımlatmamış. Kılıçdaroğlu yönetimindeki SSK, İhale İşlemleri Yönetmeliği'nin 53. maddesinde yaptığı değişikliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 18.2.1998 tarih ve 1012 sayılı onayı ile yürürlüğe koymuşsa da, gerek bu değişiklik, gerekse yönetmeliğin ilk şekli Resmi Gazete'de yayımlanmamış.

SSK DEĞİL, OYAK YARARI GÖZETİLMİŞ

Ulaştığımız belgeler ayrıca, SSK ihalelerinde kurum yararı değil, OYAK yararının gözetildiğini ortaya koyuyor. Yine OYAK İnşaat ihalelerde kayırılmış. Bunun için SSK ihalelerine sadece OYAK İnşaat'ın girmesine imkan sağlayan yönetmelik hazırlanmış.

BYDK RAPORU, SAYFA 145

Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü döneminde OYAK İnşaat ile olan bu dikkat çeken ilişkisi Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında da geçiyor. BYDK tarafından hazırlanan SSK'nın 1997 yılı faaliyetlerine ilişkin raporun 145, 146 ve 147. sayfalarında kurum sert bir şekilde uyarılıyor. Raporda, Oyak İnşaat A.Ş. ile olan ortaklığına ilişkin işlemlerde kurumun çok titiz ve dikkatli davranması, yaptırılacak işin bedelinin yanı sıra kalitesi, özelliği ve niteliği zorunlu kılmadıkça ve dolayısıyla mutlak bir kurum menfaati olmadıkça rekabet ortamı yaratılmaksızın ihale yapılmasından kaçınılması; söz konusu şirketin faaliyetlerindeki karlılık ve verimliliğe ilişkin verilerin ışığı altında bu şirketle olan ortaklığın değerlendirilmesi ve İhale İşlemleri Yönetmeliği'nin 54. maddesinin idareye tanıdığı takdir yetkisi ile çelişen Oyak İnşaat A.Ş. ile yapılan sözleşmenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.