BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.515,18
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bu haberi okumadan ev almayın!

TCMB'nin politika faizi ile alt ve üst bantta 50'şer baz puan indirime gitmesinin ardından faiz oranlarında düşüşün hızlanması bekleniyor.

Abone ol

Geçtiğimiz yıl sonunda Türkiye’nin kredi notunun artırılmasının ardından faizlerde düşüşün hız kazanmasının Aralık ayı sonunda tek haneleri test eden konut kredisi faiz oranlarında düşüşün hızlanacağı ifade ediliyor.

The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre; TCMB'nin dünkü sürpriz PPK kararınından sonra gösterge faizinin 17 baz puan düşüşle 5,58 seviyesini görmesi ile birlikte gözler kredilere çevrildi.

Banka, politika faizini yüzde 5.00’e çekerken, faiz koridorunun alt ve üst bandını 50 baz puan indirdi. Alt bandı yüzde 4.50’den yüzde 4.0’e üst bandı ise yüzde 7.50’den yüzde 7.00’ye çeken Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları artışı yerine ROK'ta artışa gitti.

Merkez Bankası'ndan gelen faiz adımının ardından faizlerde düşüşün hızlanması bekleniyor. Merkez Bankası verilerine göre, 28 Aralık tarihi itibariyle yüzde 9.90'a gerileyen 5 Nisan itibariyle 9.09 seviyesine gelen konut kredilerinin ağırlıklı ortalamasının daha da aşağı geleceği kaydediliyor.

konut.jpg

Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gideceği beklentisinin bir süredir fiyatlandığı faiz oranları tarafında düşüşün hız kazanacağı belirtiliyor.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI İKİ HAFTADA 20 BAZ PUAN DÜŞTÜ

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, TCMB kararının kredi ve mevduat faiz oranları üzerinde düşürücü etkisinin olacağını söyledi. Konut kredisi faiz oranlarında son iki haftadır 20 baz puan düşüş görüldüğünü bildiren Sözer, 5 Nisan itibariyle yıllık bazda yüzde 9,09 seviyesinde buluann konut kredisi faiz oranlarında bir miktar daha düşüş beklediklerini ifade etti.

TCMB'NİN KARARI KREDİ FAİZLERİNE YARIM PUAN ETKİ EDER

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, bankaların faiz oranlarını etkileyeceğini ve kredi faizlerinde düşüşün devam edeceğini belirtti. Atakan, ''Merkez Bankası'nın rezerv opsiyon katsayısı yerine munzamlarda artışa gitmiş olsaydı faizlerde düşüş olmayabilirdi. Fakat Merkez Bankası munzam artışı getirmediği için kredi faizlerine yansıma olasılığı var'' değerlendirmesinde bulundu. Atakan, Merkez Bankası kararının kredi faizlerine yarım puan etki etmesini beklediğini sözlerine ekledi.

FAİZLERDEKİ DÜŞÜŞ SATIŞLARI CANLANDIRACAK

Konut faizlerinde düşüşün hızlanmasıyla Kasım ayında satışlarda başlanan canlanmanın hızlanarak sürmesi bekleniyor.

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı ve GYODER Başkanı Aziz Torun, Merkez Bankası kararının faiz oranlarına yansımasını beklediğini belirtti.

Genel olarak konjoktüre bakıldığında faiz oranlarının düşmesinin gerektiğini kaydeden Faiz oranlarındaki düşüşün konut satışlarını artırarak sektörü olumlu etkilemesinin beklediğini dile getiren Torun, ''Özellikle gelişen kentlerin konut satışı ve üretimi ile birlikte konut kredisi payı da artıyor” dedi.

Tüketicilerin artık daha uzun vadeli özellikle 6 ila 10 yıl vadeli kredili konut alma yönünde eğilimi olduğunu bildirerek konut kredisi kullanımının büyük şehirlerden Anadolu'ya yayıldığını söyledi. Torun, konut kredilerindeki artışın 2012 yılında bir önceki yıla göre yavaşlamış olsa da konut kredisi kalitesi yükselirken, konut kredisi kullanımının Türkiye genelinde yaygınlaştığını ifade etti. Torun, beklentilerinin hem enflasyon hem de reel faizin düşmesi yönünde olduğunu söyledi.

KASIM AYINDAN BERİ SATIŞLAR HIZLANDI

Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, 2013 yılında konut kredisi faiz oranlarında düşüşün hızlanmasıyla talebin artmasını beklediklerini dile getirdi.

Konut kredilerinde artışın 2012'de yavaşladığını bildiren Çamlıbel, konut kredilerinde kaynak sorunu olduğunu dile getirdi. Çamlıbel, ''Yüzde 25 özkaynak koyup, yüzde 75 kredi kullanıyorsunuz. Bazı önlemlerden konut kredilerinin muaf tutulması gerekiyor" diye konuştu.

Çamlıbel, konut kredilerinde vadelerin giderek uzadığını ve Türkiye genelinde yaygınlaştığını ifade ederek, "10 yıldan fazla konut kredisi kullanılmasını istiyorsak, faizlerin daha da düşmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Kredi not artışının ardından faiz oranlarındaki düşüşün katkısıyla konut satışlarının Kasım ayından beri hızlandığını kaydeden Çamlıbel, Kasım ayından bu yana çok daha hızlı satış dönemi yaşandığını belirtti.

Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gitmesinin faiz oranlarında düşüşü beraberinde getireceğini savunan Çamlıbel, sektörün 2012'ye kıyasla canlanmasını beklediklerini söyledi.

konutt.jpg