BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,85
ALTIN 2.446,91
HABER /  GÜNCEL

'BRIC ülkeleri krize çare olamaz'

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, Avrupa'daki borç krizine yardım amacıyla bu hafta toplanacaklarını açıklayan Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan'a bel bağlanmamasını istedi.

Abone ol

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan zengin ülkelerin Avrupa'daki borç krizine merhem olamayacağı uyarısında bulundu.

Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya'dan yetkililer bu hafta Washington'da buluşarak yardım konusunu görüşeceklerini açıklamıştı.

Ayrıca Çin'in İtalyan devlet tahvillerini satın almak üzere görüşmeler yürüttüğü, Brezilya'nın da kurtarma paketlerine yardım edebileceği yolunda haberler çıkmıştı.

Ancak Dünya Bankası Başkanı Zoellick, BBC'ye verdiği mülakatta birilerinin "bir çuval altınla" imdada koşacağı düşüncesinin hayal ürünü olduğunu söyledi.

Zoellick "Ben herkese mucize çözüm beklememeleri uyarısında bulunuyorum." dedi.

Zoellick'e göre "Avrupa'da yaşanan kriz için uluslararası çaba gösterilmesi faydalı olur; IMF ve Dünya Bankası'nın zengin ülkelerden fon alması da öyle."

"Ancak Çinlilerin ellerinde bir çuval altınla gelip herkesi kurtaracağını sanmıyorum." diyor Robert Zoellick.

Dünya Bankası başkanına göre Avrupa Finans İstikrar Fonu gibi mali destek mekanizmaları faydalı olmakla beraber, daha uzun vadeli çözümler aranmalı.

Zoellick "Bunlar krizi durduruyor, zaman kazandırıyor. Ama temel sorunları çözmenin yerine geçemez: Kamu borcu problemi, banka problemi ve bazı ülkelerde rekabet problemi." diye konuştu.

Robert Zoellick ayrıca Avrupa'nın para birliğine koşut bir mali birlik oluşturup oluşturmayacağına karar vermesi gerektiğini söyledi.

Zoellick, BBC'ye verdiği mülakatta ayrıca gelişmiş ekonomilerdeki yavaşlamanın, gelişmekte olan ülkelere de yayılma riski olduğunu söyledi.

Dünya Bankası başkanı "Avrupa, ABD ve Japonya'da başlayan güven zedelenmesi sorunu gelişmekte olan ülkelere de yayılırsa, onların da iç talebi, tüketicileri, yatırımları etkilenebilir." dedi.