BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

BOZDAĞ GÜNDEME İLİŞKİN SORULARI YANITLADI

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmaları için belli bir süre belirlenmemesinin zamana oynamak olacağını söyledi. Bozdağ, A...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmaları için belli bir süre belirlenmemesinin zamana oynamak olacağını söyledi. Bozdağ, Almanya’da görülen Nazi davası içinse, “Bu davada bizim temel arzumuz, mahkemenin tarafsız bir yargılama yapması” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM’de basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bozdağ, gazetecilerin yeni anaya çalışmalarıyla ilgili sorusu üzerine yeni anayasa konusunda kesin bir tarihin konulması gerektiğini işaret ederek, belli bir süre belirlenmediği takdirde bunun zamana oynamak olacağını ifade etti. “Böyle bir ucu açık bir çalışmayla adeta bitmeyen bir senfoni gibi çalışmaya devam ederiz” diyen Bekir Bozdağ, diğer partiler yeni anayasa istiyorsa zamana oynamaktan vazgeçmeleri gerektiğini belirtti.
AK Parti’nin başkanlık sistemi konusunda ısrarlı olmasından dolayı Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının tıkandığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Bozdağ, 134 maddenin 94 maddesinin Başkanlık sistemiyle alakası olmadığına dikkat çekti. Anayasanın başkanlık sistemini ilgilen maddeleri dışında kalan maddelerinde uzlaşma sağlanmış olsa o zaman bu iddianın dile getirilebileceğini anlatan Bozdağ, “Böyle bir şey var mı, böyle bir şey yok” dedi. Bozdağ, başkanlık sistemi teklifinin anayasa yapımının önünü tıkayan bir durummuş gibi gösterilmesinin ise kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu belirtti.

“ALMANYA’DAKİ DAVADA MAHKEMENİN TARAFSIZ YARGILAMASINI İSTİYORUZ”
Almanya’da görülen Nazi davasına değinen Bekir Bozdağ, kendilerinin de bu davayı yakından takip ettiklerini ifade etti. Bozdağ, “Bu davada bizim temel arzumuz mahkemenin tarafsız bir yargılama yapması ve suçluların hak ettiği cezaya çarptırılmasıdır. Eğer tarafsız bir yargılama yapılır, suçlular hak ettiği cezaya çarptırılırsa Almanya başta olmak üzere Avrupa’da ve başka yerlerde yükselen ırkçılığa ve ayrımcı hareketlere karşı adalet yoluyla verilmiş ciddi bir mesaj olarak ortaya çıkar” diye konuştu.
“Umarız ki mahkeme tarafsız bir yargılamayla faillere hak ettiği cezayı verir” diyen Bozdağ “Ve böylelikle yargı da ırkçılıkla ve aşırılıkla mücadele konusunda verdiği kararla ciddi bir mesaj ortaya koyar. Bizim beklentimiz bu yöndedir. Ayrıca mahkemenin vereceği karar eğer adalet duygularını tatmin eden bir karar olursa, bu neo-nazi cinayetlerinin ortaya çıktığı günden bu yana Türk toplumunda ve Almanya’da yaşayan yabancı topluluklarda Alman kurumlarına karşı zedelenen güven yeniden tesis edilme imkanı bulur. Bu açıdan da biz bunu bu dava sürecini oldukça anlamlı görüyoruz” diye konuştu.
Bekir Bozdağ, Almanya’daki dava ile ilgili şöyle konuştu:
“Tarihi bir dava. Bu davayı bazıları Almanya’nın Ergenekonu olarak nitelendiriyor. Biz de tabi bu olayın sadece yargılanan 5 kişi ile ilgili olmadığını, bunların başka boyutlarının da olduğuna ilişkin de pek çok kamuoyunda dolaşan bilgiye sahibiz. Bu noktada böylesine önemli bir davada Federal Savcılığın soruşturma için iddianame tanzim ederken bunun kamuya dönük ayakları üzerinde yeteri kadar durmamış olmasını büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Çünkü kamu görevillerinden bu konuda ihmalleri olanlar olduğuna ilişkin pek çok yazı yazıldı, pek çok haber yapıldı.ama buna rağmen iddianamede kamuya yönelik herhangi bir soruşturma ve harhangi bir yargılama talebi mahkemenin tabi devam eden safhatı sırasında buna dair bir gelişme de olabilir mi onu da takip edeceğiz.”

GÜLTAN KIŞANAK’IN İDDİASI
Bekir Bozdağ, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak’ın BDP Genel Merkezi’nde çalışan bir kişinin Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nda çalıştığı iddia edilen kişiler için ajanlık yapması için baskı gördüğü yönündeki iddialarını da değerlendirdi. Bozdağ şunları kaydetti:
“Şuanda demin bu noktada bu iddiayla alakalı size söyleyebileceğim bir bilgi yok. Ama onu işe alanlar herhalde BDP’liler. Orada çalıştıranlar, orada görevlendirenler onlar kendi işe aldıkları kişilerle ilgili değerlendirmeleri elbette kendileri yapacaklardır. Ama devleti suçlarken veya bu konuda hükümeti suçlarken laftan öte belgelerle konuşmak lazım.
Bugün hiçbir partide hiçbir yerde böylesine bir devlet görevlisinin bulunması söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin buna ihtiyacı yoktur. Türkiye demokratik bir hukuk devletidir, hukuk devletlerinde böyle bir şey olması söz konusu değildir. Sayın Kışanak eğer elinde bir bilgi, belge varsa bunu kamuoyuyla paylaşmalı yoksa iftiraları iddia diye kamuoyunun gündemine taşımamalıdır.”

“HİTLER’İ KİMSE HAYIRLA YAD ETMİYOR”
Bekir Bozdağ, bir soru üzerine ise Almanya’daki Nazi davasında yargılanan zanlının hareketlerini ve vücut dilini değerlendirdi. Bu durumu aslında değerlendirmek istemediğini ifade eden Bozdağ, “İnsan olan, insana dair içinde en ufacık bir değer taşıyan birisinin bu cinayetlerden dolayı kendisinde bir meziyet görmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Dünyanın hiçbir yerinde masum insanları öldürenlerden hiçbir dönem kahraman çıkmamıştır. Her zaman insanlar bu tür kişileri lanetlemiştir. Bugün Hitler’i kimse hayırla yad etmiyor. Dünyayı kan gölüne çevirdi, Almanlar dahil kimse hayırla yad eden kimse yok. Bu tür insanlık suçu işleyenleri de kimse hayırla yad etmeyecektir” şeklinde konuştu.
(İHA)