BIST 9.799
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,88
HABER /  GÜNCEL

Bosna Kasabı Radovan Karadzic'in cezası belli oldu

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından başta soykırım olmak üzere 11 ayrı suçtan yargılanan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic suçlu bulundu, 40 yıl hapis cezası aldı.

Abone ol

Radovan Karadzic'in yargılandığı davada mahkeme, bugün kararını açıkladı.

Hakimler Konseyi, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan "Bosna Kasabı" lakaplı Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu buldu.

Karadzic, 40 yıl hapis cezası aldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Bosna Kasabı" Radovan Karadziç'e 40 yıl hapis cezası verilmesi kararının diğer sorumlulara da mesaj gönderdiğini kaydetti.

Ban, BM Sözcülüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Bugün bölge halkı ve uluslararası adalet için tarihi bir gün." yorumunda bulundu.

BOSNALI MÜSLÜMANLARI KATLETTİ

Sırpların birçoğu tarafından "masum" ve "kahraman" olarak görülen Karadzic hakkında verilen karar, Bosna'daki siyasi ve toplumsal dengeler açısından da hayati önem taşıyor. Bosnalı Müslümanları sistematik bir şekilde öldürmekle suçlanan Karadzic, 11 ayrı davadan yargılandı.

2008'DE BELGRAD'DA TUTUKLANMIŞTI

Bosna'daki savaşın (1992-1995) ardından uzun yıllar Dragan Dabic sahte kimliğiyle hayatına devam eden Karadzic, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008'de başkent Belgrad'da tutuklanmıştı.

Yakalandıktan sonra 30 Temmuz 2008'de yargılanmak üzere Lahey'deki uluslararası mahkemeye sevk edilen "Bosna Kasabı" lakaplı eski Sırp lider, 3 Mart 2009'da ise ilk kez hakim karşısına çıkmıştı. Hakkındaki suçlamalara ilişkin açıklama yapmayan Karadzic'in avukatı, bu ilk duruşmada müvekkilinin kendisini "masum hissettiğini" aktarmıştı.