BIST 9.578
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.473,21
HABER /  GÜNCEL

Bosna Hersek'in NATO üyeliği için tek şart!

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Bosna-Hersek 'in NATO üyeliği için şart koşulan askeri taşınmazların otonom yapılardan devlet düzeyine aktarılması halinde, NATO Üyelik Eylem Planı'nı bu ülke için uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Bosna-Hersek 'in NATO üyeliği için şart koşulan askeri taşınmazların otonom yapılardan devlet düzeyine aktarılması halinde, NATO Üyelik Eylem Planı'nı (MAP) bu ülke için uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Rasmussen, Bosna-Hersek temasları kapsamında Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda, Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ve Savunma Bakanı Zekeriyah Osmiç'le görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu Başkanlığı'nca yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Bakanlar Kurulu Başkanı Bevanda'nın, NATO'nun Bosna-Hersek'in barışı ve istikrarına katkısından dolayı, ayrıca Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin NATO standartlarına göre eğitim görmesi için verilen desteklerden dolayı Rasmussen'e teşekkür ettiği belirtildi.

Rasmussen'in de Bosna-Hersek'in NATO'nun önemli ortağı olduğu belirtilen açıklamada, NATO'nun Bosna-Hersek'e reformlar konusunda mutlaka destek çıkacağını kaydetti.

Görüşmede, Bosna-Hersek'in NATO üyeliği için şart koşulan askeri taşınmazlar konusunun da gündeme geldiği ifade edilen açıklamada, Rasmussen'in söz konusu sorunun çözüm bulduktan sonra ve bu taşınmazların devlet düzeyine aktarılması halinde, NATO'nun Bosna-Hersek için MAP planını (NATO üyeliği için eylem planı) uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Rasmussen, bugünkü ziyaret kapsamında ayrıca Bosna-Hersek'in parlamentosunu oluşturan Temsilciler Meclisi ile Milletler Meclisi temsilcileriyle de bir araya geldi.

Bosna-Hersek 22 Nisan 2010 tarihinde Estonya'nın başkenti Tallinn'de yapılan toplantıda, Türkiye'nin büyük destekleriyle NATO Üyelik Eylem Planı'na (MAP) dahil edildi. Ancak Bosna-Hersek'in üyeliği için, 23'ü Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan toplam 69 askeri taşınmazın entitelerden (otonom yapılardan) devlet düzeyindeki Savunma Bakanlığına aktarılması şartı konuldu. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin engellemeleri nedeniyle söz konusu askeri taşınmazlar bugüne kadar devlet düzeyine aktarılamadı. Bosna-Hersek'in şu anda NATO'ya üyeliğine en büyük engeli, taşınmaz malların entitelerden devlet seviyesine aktarılması konusu oluşturuyor.